Dvě stříbrné medaile z Mistrovství ČR v orientačním běhu

  

O víkendu 1. - 2. 10. 2016 proběhl vrcholný závod sezóny v orientačním běhu, tj. Mistrovství České republiky a Veteraniáda na klasické trati. Pořadatelé z TJ Lokomotiva Pardubice připravili rychlé tratě na Českomoravské vrchovině u obce Pustá Rybná nedaleko Poličky.
Závodů se zúčastnila kompletní česká špička, ale řada zahraničních závodníků, zejména ze Slovenska, Maďarska, Švédska (celkem 1300). Na mistrovství dorazila i čtrnáctičlenná sportovní výprava z Orientačního klubu Chrastava. Vystoupení Chrastaváků lze jednoznačně považovat za úspěch. Po sobotním semifinálovém závodu postoupilo osm z nich do nedělního finále, kde se bojovalo již o mistrovské tituly. Nominovaní zástupci mladších kategorii přijeli získávat zkušenosti (Markéta Pavlíková a Matěj Galbavý - finále B, Jiří Bek a Jan Čechlovský - finále C). Terén byl nesmírně rychlý a délky tratí byly velmi dlouhé. Přestože se závodníci musí orientovat podle přesné mapy, terén byl kopcovitý s řadou hustníků a borůvčím, jejich běžecké výsledky byly opravdu "atletické" (vítěz v elitní kategorii zvládl trať dlouhou přes 17 km pod devadesát minut,a i ve veteránských kategoriích byly kolem šesti minut na kilometr).
Stříbrné medaile získaly v kategorii D 35 Kateřina Kašková (kleté uniklo jen o pár vteřin zlato) a v D65 Zuzana Šaffková.
Nelze opomenout i skvělé výsledky dalších chrastavských rodáků - Pavel Hradec, který nyní startuje za TJ Turnov v elitní kategorii obsadil výborné 12. místo a Michal Horáček, který reprezentuje Slavii Liberec Orienteering vybojoval v kategorii H35 zlato.
Výsledky - A finále:
D35: 2. Kašková Kateřina, 7. Pachnerová Dominika
D60: 2. Šaffková Zuzana
D65: 10. Ševčíková Alena
H40: 14. Polák Jaroslav, 15. Pachner Pavel
H50: 12. Vydra Ivan
H65: 17. Ševčík Milan
Zbývá dodat, že pořadatelství tohoto závodu bylo na příští rok svěřeno našemu klubu (23. - 24. 9. 2017) a náročné přípravy jsou již v plném proudu. K závodu bude použito podhůří Jizerských horách v prostoru od Raspenavy k Albrechticím.
Ivan Vydra, OK Chrastava