Sokolská světýlka 14.10.2016

     

Datum Památného sokolského dne je oficiálně stanoveno na 8. října, a to proto, že v noci ze sedmého na osmého října r.1941 došlo k největšímu a nejrozsáhlejšímu zatýkání členů Sokola a vedení ČOS a osmého října říšský protektor Reinhard Heydrich sokolskou organizaci rozpustil a zakázal. Celkový počet postižených sokolů v době II. světové války byl asi 20 tisíc. V týdnu kolem 8. října vyplují v celé republice na vody našich potoků a řek osvětlené lodičky, kdy jedna lodička je za každou sokolskou duši, která obětovala svůj život. ČOS se snaží, aby 8. říjen byl zařazen do celostátního kalendáře jako "Pamětní den sokolstva".

Oslava tohoto svátku se konala v Chrastavském Sokole v pátek 14.10.
Sešel se velký počet sokolíčků z řad dětí a žactva, kteří spolu s rodiči a cvičitelkami uctili památku statečných sokolů. Přestože jako již tradičně počasí příliš nepřálo hořícím svíčkám na ručně vyrobených lodičkách, alespoň na chvilku bylo možné vidět světýlka na Jeřici. Přání mnoha dětí bylo, aby právě ta jejich lodička doplula co nejdále, ti nejmenší sokolíčci se naopak jen těžko loučili se svou lodičkou, na které si dali tolik záležet...

Oddíl mladšího žactva ještě v tentýž večer absolvoval noční výpravu po Chrastavě, která byla zakončena rozluštěním rébusu a společným nocováním v prostorách CVA Chrastava. Společné přenocování na karimatkách bylo pro děti zážitkem a zároveň možností dozvědět se o historii Sokola o něco více.

Cvičitelky Zdeňka Močárková a Míla Houdová