MEMORIÁL EVY NOVOTNÉ

video TV Chrastava

 

V sobotu dne 03.09.2016 se po 20 letech konala v Chrastavě soutěž požárních družstev. V říjnu 1996 se jednalo o Závod požární všestrannosti pro mládež a letos se jednalo o „Memorial Evy Novotné o putovní pohár“. Soutěž vznikla v roce 2014 jako „Putovní pohár starostky okrsku“ a byla určena pro sbory v okrsku Chrastava (Chrastava, Nová Ves, Bílý Kostel n.N, Mníšek, Oldřichov v Hájích, Kryštofovo Údolí a Vítkov). V létě 2015 dlouholetá starostka okrsku, paní Eva Novotná, prohrála svůj boj se zákeřnou nemocí a následně byla tato okrsková soutěž pojmenována na její památku a konal se v září 2015 první ročník v Nové Vsi.
Na pětičlenná družstva čekalo v prostoru za hasičskou zbrojnicí pět stanovišť. Na prvním stanovišti byla prověřena znalost grafických značek. Na druhém stanovišti soutěžící motali hadice a následně se jejich rozhozením trefovali mezi kužely. U třetího stanoviště každý člen družstva vázal vylosovaný uzel, předposlední čtvrté stanoviště donutilo velitele družstva proskočit bariéru s oknem, sebrat barely a připravit je pro zbytek družstva, ostatní si naplnili ruční džberové stříkačky vodou a srazili proudem vody připravené barely. Poslední páté stanoviště dalo zabrat veliteli týmu, ten musel převézt každého člena na zahradním kolečku do cíle. Za každý nesplněný úkol získávala družstva trestné body, které se přičítaly k času trati.
Mimo soutěž se také zúčastnili němečtí kolegové z FFW Bertsdorf-Hörnitz. Družstvo bylo složeno ze čtyř mladých hasičů a jejich vedoucího, a své umění předvedlo také družstvo „Stará Garda“, kde spolupracovali členové z SDH Chrastava, SDH Mníšek a SDH Kryštofovo Údolí. Na čtvrtém místě se umístilo družstvo z Nové Vsi s celkovým časem 16 minut 47 sekund, pro třetí místo si doběhli hasiči z Bílého Kostela nad Nisou s časem 15 minut 14 sekund, druhé místo vybojovala domácí Chrastava s časem 12 minut a 27 sekund a oba poháry, za první místo i ten putovní si odvezlo družstvo z Kryštofova Údolí za čas 10 minut a 55 sekund.
Předávání cen se účastnili i členové rodiny paní Evy Novotné - Lenka Novotná a Jakub Novotný, kteří pomáhali předávat ceny soutěžícím.
P. Tlach, D. Reslová