Vize snížení ceny tepla kogenerační jednotkou nabývá reálnou podobu

        

 

video TV Chrastava

Kotelna na Střeleckém vrchu je nejvýznamnějším dodavatelem tepla v našem městě. Slouží nejen obyvatelům a dalším subjektům (bývalý M-klub) sídliště Střelecký vrch, ale zásluhou
propojení teplovodním kanálem dodává teplo též do řady veřejných budov v centru města (budova školy v Revoluční a na nám. 1. máje, školní jídelna, kino, kulturní centrum CVA, všechny tři domy s pečovatelskou službou v Turpišově, sportovní hala a radnice).
 

V pátek dne 26. února 2016 byla podepsána trojstranná smlouva o spolupráci mezi Městem Chrastava a společnostmi E.ON Energie, a.s. a VE, spol. s.r.o. Ta by měla nejdéle od roku 2018 přinést snížení ceny tepla.
 

Podpisu smlouvy předcházelo v loňském roce podrobné jednání a příprava všech podkladů. V prosinci následoval večer se starostou za účasti představitelů obou firem a nyní na únorovém zastupitelstvu byla smlouva schválena.
 

VE, spol. s.r.o., kterou pro veřejnost zosobňují pánové Petr Vedral a Václav Renčín, je dlouhodobým provozovatelem kotelny, společnost E.ON z Českých Budějovic je v Chrastavě zcela novým subjektem, za kterou jednal v Chrastavě manažer pan Martin Sekanina, a která vystaví tzv. kogenerační jednotku na výrobu elektrické energie, kterou bude tato společnost dále prodávat do distribuční sítě.
 

Kogenerační jednotka bude odebírat zemní plyn, ten bude využívat za pomoci turbíny k výrobě elektrické energie. Při této výrobě bude vznikat jako vedlejší produkt teplo, které bude zpětně odebírat provozovatel kotelny. Teplo takto vyrobené bude levnější než teplo vzniklé dosavadní metodou přímého spalování zemního plynu. Ve výsledku by se tak odběratelům měla cena tepla snížit o cca 10 % oproti současnému stavu bez kogenerační jednotky. Pro srovnání, cena kalkulovaná pro letošní rok činí včetně DPH 642 Kč/GJ. Součástí smlouvy je navíc každoroční stotisícová platba nájemného spol. E.ON. městu.
 

Vzhledem k tomu, že výstavba kogenerační jednotky je závislá na řadě správních řízeních, které jsou velmi náročná na čas, nebude realizace kogenerační jednotky hotová za týden či za měsíc. Harmonogram ve smlouvě uvedený předpokládá 20 měsíců na uvedení do provozu (zkušební provoz dle harmonogramu však nastane již po 14 měsících).


V Chrastavě dne 26.02.2016 Ing. Michael Canov, starosta


Odkazy na smlouvu o spolupráci a její dodatky, tak jak byly jednomyslně (při dvou neúčastech) schváleny ZM na jeho zasedání dne 15.02.2016 pod č.usn. 2016/01/IX :
http://www.chrastava.com/zm/ormved/2016/01/kog-smlouva.doc
http://www.chrastava.com/zm/ormved/2016/01/kog-cen-vzorce.doc

http://www.chrastava.com/zm/ormved/2016/01/kog-cinnosti-obsluhy.doc

http://www.chrastava.com/zm/ormved/2016/01/kog-odber-diagram.doc

http://www.chrastava.com/zm/ormved/2016/01/kog-ram-harmonogram.doc




Článek související:
23.04.2013
Propojení kotelen – projekt výhodný pro všechny (Tv Chrastava)