Výměnný pobyt žáků z Eichstättu

V týdnu od 17. do 21. října proběhl další výměnný pobyt dětí ze školy v partnerském městě Eichstätt. Výměnné pobyty pořádáme každý druhý školní rok už od roku 2002. Tentokrát se zúčastnili žáci z 8. a 9. ročníku. Přijelo k nám 13 dětí, které doprovázeli ředitel školy, paní učitelka a Ingo Schön. Připravili jsme pro ně jako obvykle prohlídku našeho města v doprovodu paní Cinibulkové a také výlety do okolí, aby poznali, co je tu zajímavé. Většina z nich byla v České republice poprvé. V rámci pobytu navštívili zoologickou zahradu v Liberci, IQ Landii, vychutnali si jízdu lanovkou na Ještěd. Největší zážitky ale měli z našich společných aktivit, jako byly bobová dráha, bazén a lezecká stěna. První kontakty vypadaly trochu rozpačitě a nervózně, ale už druhý den během společného odpoledne plného her a soutěží v sále CVA začali všichni bez problémů komunikovat a ve čtvrtek si užili zbytek odpoledne podle svého v Liberci . Německé děti si také prohlédly naši školu a zúčastnily se vyučování ve třídách, aby porovnaly, v čem je naše škola stejná a v čem se od jejich školy liší.
Rodiny našich žáků se o své hosty perfektně staraly, takže všichni účastníci odjížděli spokojení. Mnozí by u nás rádi ještě pár dnů zůstali.
A jak vidí pobyt naše děti? Napsaly o tom žákyně VIII. B L. Jelínková, V. Jandovská, K. Partlová a K. Schmidtová:
„V pondělí 17.10. přijeli žáci z Eichstättu do Chrastavy. Všichni byli nejistí, nevěděli, co mají od toho druhého očekávat. Postupem času jsme se ale lépe poznávali, protože jsme spolu strávili spoustu času. Užili jsme si i hodně legrace a navzájem se učili nová slovíčka.
Nejvíc se nám líbila bobová dráha a bazén. Když nastal čas odjezdu, všichni byli smutní, ale projevil se jejich smysl pro humor a při společném fotografování jsme se dosyta zasmáli. Jakmile Němci nastoupili do autobusu, přimáčkli se na zadní sklo a zuřivě nám mávali. Myslíme si, že žáky z Eichstättu můžeme nazývat svými kamarády. Těšíme se, až se s nimi znovu uvidíme na jaře u nich v Eichstättu.“

Irena Lejsková