Prázdninová výstava v galerii – Chrastava v proměnách času – o událostech a lidech

Plakát k výstavě

Společnost přátel historie města Chrastavy (SPHMCH) vás zve na výstavu s historickou tématikou Chrastava v proměnách času – o událostech a lidech.
Vernisáž výstavy proběhne v pátek 1. července 2016 od 16 hodin v Galerii městského muzea.

Po výstavách Střípky z chrastavské historie (2014) a výstavě Boží muka jako součást krajiny na Chrastavsku (2015) vám předkládáme opět pár dílčích informací o událostech, osobnostech
a zajímavostech našeho města. Je to již třetí výstava za poslední tři roky, kterou pro vás někteří členové SPHMCH připravili.

Je nutné se smířit s tím, že dávná historie až do konce první světové války v roce 1918 byla v našem okolí více méně německá. A do jisté míry tomu tak bylo i v době tzv. první republiky až do roku 1945.
Proto ani výstavu nechápejme jako propagaci němectví, ale jako konstatování holých dějinných faktů. Život „českých Němců” zde na severu Českého království nebyl mnohdy lehký.

Výstava se mimo jiné věnuje těmto tématům:
- Napoleonské války a jejich místo v dějinách Chrastavy
- Císař František Josef I. a jeho stopa v Chrastavě
- Ovčí hora – kopec, přes který kráčely dějiny
- Lidé v Chrastavě – dva rozdílné příběhy – odsun a dosídlení
- Chrastavský rodák Valentin Siebenecher ale i dalším.
Najdete zde ale i vystavené historické předměty, kdy můžete hádat, k čemu sloužily... anebo výstavu vysvědčení, učebnic, předmětů zařízení staré kuchyně a řadu starých fotografii.

Přijďte, a nebudete litovat.
Srdečně vás za Společnost přátel historie města Chrastavy Ivan Vydra, kurátor výstavy

Chrastava 1. července 2016