Sláva, hurá, budeme mít zubaře!!!

video TV Chrastava

 


Situace se zubními lékaři je po celé republice zejména v malých městech kritická. Je jich málo. Ti nejzkušenější odcházejí do důchodu, mladých přichází ze škol málo. A zlepšení není na obzoru, spíše naopak. Nad Chrastavou visel damoklův meč během pár let již podruhé. Pokud by se ho nepodařilo odvrátit, pak jen ti nejšťastnější pacienti by našli náhradu v Liberci (všude je plno a zubaři nové pacienty zpravidla nepřijímají), ti další nejspíše až kdesi v jiném okrese a nešťastníci by zůstali bez svého zubaře úplně.

Již to vypadalo beznadějně. Od února jsme marně a skoro již zoufale hledali zubaře. Snažila se nám pomoci i Česká stomatologická komora i radní pro zdravotnictví v Libereckém kraji a také média. Naštěstí paní Mudr. Eva Zrníková ohlásila ukončení své praxe k 31. říjnu 2015 letošního roku s dostatečným předstihem. A tak jsme měli čas a po ¾ roku jsme nakonec mladou sympatickou zubní lékařku našli. Dle svých slov nás objevila v jedné z televizních reportáží. Jmenuje se Hana Ranušová a je samozřejmě  "Medicinae dentium doctoris" (ve zkratce MDDr.) a ordinovat by měla začít po nezbytných stavebních úpravách první pracovní den roku příštího tj. 4. ledna 2016.

Pacienti MUDr. Evy Zrníkové tak zůstanou „sirotky“ jen dva měsíce. To pacienti MUDr. Jany Vlkové na tom byli před třemi lety hůř. Ti zůstali „na ocet“ měsíců devět. I tehdy jsme byli nakonec úspěšní a do Chrastavy nastoupil MUDr. Muhannad Aldeeb. Ten si vede v Chrastavě nadmíru úspěšně a stal se velmi oblíbeným (pokud to tedy u zubaře jde) a uznávaným a respektovaným odborníkem. Nová paní zubařka nastupuje k němu a dohromady budou mít na starosti cca 5 tisíc pacientů z Chrastavy a nejbližšího okolí (další cca 2,5 tisíce pacientů spadají pod třetího chrastavského zubního lékaře MUDr. Evu Zatočilovou, která má ordinaci mimo zdravotní středisko).

MDDr. Haně Ranušové, obdobně jako před třemi lety MUDr. Muhannad Aledeebovi, město poskytne k užívání nájemní byt a také ona se tak stane Chrastavankou. Protože nové vybavení zubních ordinací je finančně mimořádně náročné, rozhodlo se město na žádost pana doktora pomoci i v tomto směru a zafinancuje ze svého rozpočtu zubařské křeslo v hodnotě 400 tis. Kč. O tom rozhodlo zastupitelstvo města na svém zasedání dne 19. října 2015, kde se také oba stomatologové osobně členům zastupitelstva představili.

Finanční pomocí na vybavení ordinace se naše město zařadilo mezi plejádu malých měst a obcí (z těch nejbližších Hrádek nad Nisou a Chotyně), které ve snaze získat nové zubaře, často vybavují nové ordinace kompletně (v našem případě 400 tis. Kč tvoří cca 1/4 nákladů). Bez této pomoci by si dle svých slov nemohl pan zubař novou ordinaci pro svoji kolegyni dovolit zřídit. Jsem přesvědčen, že zajištění zubní péče pro třetinu obyvatel našeho města za tuto pomoc stála a stojí.

Přejeme oběma mladým lékařům úspěšnou praxi a paní doktorce Zrníkové děkujeme za mnoho let poctivě odvedené náročné práce. A děkujeme jí za to, že svůj odchod nahlásila natolik včas, že jsme za vytvořený ¾ roční časový polštář dokázali za ní najít náhradu.


V Chrastavě dne 20.10.2015 Ing. Michael Canov – starosta


Články související:
15.09.2015 Hledáme zubaře – voláme SOS (Tv Chrastava)
17.02.2015 Chrastava hledá zubaře, nabízíme byt (ČT, Tv RTM)
01.04.2012 Nová ordinace otevřena (ČT, Tv GENUS, Tv Chrastava,)
26.01.2012 Zubní lékař  přece jen bude (ČT, Tv Genus)
04.05.2011 Zubní péče v Chrastavě ve vážném ohrožení