PODZIMNÍ VÝSTAVA

 

fotogalerie

     V pátek 2. října 2015 byla v městské galerii slavnostní vernisáží zahájena podzimní výstava Ivana Vydry pod názvem „Boží muka na Chrastavsku v proměnách času“. Tato ojedinělá výstava představuje historii a současnost drobných sakrálních památek. Jejich znovuobjevení, restaurátorské zásahy a vrácení na místa, kde si je lidé mohou prohlédnout, zapálit u nich svíčky nebo v tichosti rozjímat. Součástí výstavy jsou i drobné sakrální předměty denní potřeby – modlitební knížky, obrázky svatých.
Na vystavené mapě najdete zakreslené existující či již neexistující boží muka a kříže. Nejen tuto mapu, ale i mnoho více informací se dozvíte v knize Ivana Vydry „Boží muka a pomníky jako součást krajiny na Chrastavsku“, kterou lze zakoupit v infocentru. Také se můžete na výstavě seznámit s prací Společnosti přátel historie města Chrastavy, která letos oslaví 25 let od svého založení a někteří její členové se podíleli na opravě několika křížů.
Na vernisáži panu Ivanovi Vydrovi poděkovala za jeho práci a elán místostarostka Zita Václavíková. Svými písničkami přítomné potěšil folkový písničkář Karel Diepold. Všichni popřáli autorovi, ať se výstava líbí a opravené sakrální památky provázejí lidé na jejich pouti chrastavskou krajinou. Výstavu můžete navštívit až do 20. listopadu 2015 a Společenský klub Vás na ni srdečně zve.

J. Marxová