Večer sokolských světel

 

video TV Chrastava 

Ve čtvrtek 8.října 2015 jsme se připojili k celorepublikové vzpomínkové akci „ Památný den sokolstva aneb Večer Sokolských světel“.
Počasí bylo celý den deštivé, ale v podvečer se na chvíli umoudřilo. I přes nepřízeň počasí se nás sešlo cca sedmdesát, zejména žádné z dětí si nechtělo nechat akci ujít. Poklidně jsme přešli přes autobusové nádraží do Pobřežní ulice, kde je pod silničním mostem příhodný přístup k řece.
Oproti loňskému roku bylo téměř bezvětří, a tak se nám i navzdory mrholení podařilo zapálit světýlka na vyrobených lodičkách ze dřeva, kůry, papíru... Na Jeřici tak vyplulo asi 20 plavidel různých tvarů a velikostí. Děti poté přeběhly na lávku, kde společně s dospělými dychtivě sledovaly, jak jejich loďka pluje a zda vlnky či dešťové kapky neuhasí jejich světýlka.
Vlastně i díky pochmurnému počasí, které možná některé účastníky odradilo, světýlka na lodičkách i plamínky svíček zapálených na kamenech v řece při zatažené obloze jasně svítily. Světýlka se zdála být jakýmsi symbolem věčnosti a přání každého z dětí bylo, aby to jejich doplulo co nejdále.

A tak ještě jednou: „Zdařilé akci NAZDAR !“.