Od vzniku Československa uplynulo 97 let 

video TV RTMPlus    fotogalerie


Důstojně, tak jak je chrastavskou tradicí, jsme uctili dne 28. října 2015 státní svátek výročí vzniku Československa koncertem v kostele svatého Vavřince, kde vystoupil premiérově smíšený pěvecký sbor Janáček.

Ve svém úvodním projevu jsem si dovolil citovati jednoho z nejslavnějších spisovatelů všech dob Ferdinanda Peroutku z jeho pětisvazkového díla Budování státu.

Zde si dovoluji odcitovat ty klíčové pasáže z Washingtonské deklarace ze dne 18. října 1918, které společně vypracovali Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš:

Prohlašujeme toto naše prohlášení nezávislosti.
Činíme tak, poněvadž věříme, že žádný národ nemůže být nucen žít pod svrchovaností, které neuznává, a poněvadž máme vědomí a pevné přesvědčení, že náš národ nemůže se volně vyvíjet v habsburské lži-federaci, která není než novou formou odnárodňujícího se útisku, pod nímž jsme trpěli minulá tři století. Máme za to, že svoboda jest prvním požadavkem federalizace, a jsme přesvědčeni, že svobodní národové střední a východní Evropy snadno utvoří federaci, jestliže to shledají nutným .
Činíme toto prohlášení na základě našeho historického a přirozeného práva. Byli jsme samostatným státem již od sedmého století a r.1526 jako samostatný stát, sestávající z Čech, Moravy a Slezska, spojili jsme se s Rakouskem a Uhrami v obrannou jednotu proti tureckému nebezpečí. Nikdy jsme se v této konfederaci nevzdali dobrovolně svých práv jako samostatný stát. Habsburkové porušili svou smlouvu s naším národem, nezákonně překročujíce naše práva a znásilňujíce ústavu našeho státu, kterou sami přísahali zachovávat, a my proto odpíráme zůstat déle součástkou Rakousko-Uherska v jakékoli formě.
Požadujeme pro Čechy právo, aby byli spojeni se svými slovenskými bratry ze Slovenska, kdysi součástky našeho národního státu, odtržené později od našeho národního těla a před 50 lety vtělené v uherský stát Maďarů, kteří nevylíčitelným násilím a krutým útiskem podrobených plemen pozbyli veškerého mravního a lidského práva vládnout komukoliv, kromě sobě samým
.“


Chrastava 29.10.2015

 

Ing. Michael Canov, starosta