Sokolská myšlenka


 

           

Co spojuje tak krásná města, jakými jsou Brno, Plzeň a Chrastava? Je to sokolská myšlenka. Sokolské hnutí se tento rok časově nalézá přesně v polovině mezi slety - a to je důvod ke slávě. U oslav pohybem, které spojily tři česká města, nesměly letos chybět ani chrastavské sokolky.

Prvním zastavením bylo Brno. Na začátku června tu probíhalo setkání sokolů z celé republiky „Sokolské Brno 2015“, kterého se účastnila i župa Ještědská. Již sedmihodinová cesta obstarožní Karosou potvrdila, že pouze silní přežívají. To ale zdaleka nebylo všechno. V sobotu totiž probíhal nácvik skupin v pětatřicetistupňovém vedru, který si užily některé cvičenky (včetně těch chrastavských) dokonce několikrát.

Sokolské Brno 2015 vyvrcholilo v neděli odpoledne na stadionu Sokola Brno programem „Sokolové Brnu“. Po vztyčení vlajek zahájila program starostka hostitelské Sokolské župy Jana Máchala, sestra Lída Ryšavá. Posléze se na ploše stadionu střídaly jednotlivé hromadné skladby. V nich se představili mladší i starší žákyně i žáci, muži a ženy všech věkových kategorií i nejmenší děti. Ve všech skladbách se ukázala dlouhodobá příprava a nadšení cvičenců, za což jim byl odměnou bouřlivý potlesk vyprodané severní tribuny stadionu. Členky chrastavské jednoty se představily ve skladbě „Koncert“ a „Waldemariána“. Autorkou obou skladeb je Jarina Žitná.

Druhou pohybovou destinací se stala Plzeň, kde poslední červnové dny probíhaly “Plzeňské slavnosti pohybu“. Co do počasí byla Plzeň rozhodně přívětivější. Občasné dešťové přeháňky tolik nevadily, protože se cvičilo v hale. Diváckou návštěvností však bohužel Plzeň nepřesvědčila, že je městem Evropské kultury, do níž sport určitě patří. Obsazení tribun připomínalo spíše „Sokolové sobě“.

Pořadatelé se ale snažili. Program začal v Amfiteátru Lochotín stužkováním praporů a ukázkami pohybových skladeb a byl zakončen koncertem operní pěvkyně Evy Urbanové a Petra Dvorského. Druhý den po generálních zkouškách na zimním stadiónu Home Monitoring Aréna Plzeň proběhl komponovaný večerní program s přehlídkou hromadných pohybových skladeb. Všichni cvičenci opět předvedli výsledky mnohaměsíčního nácviku a všichni si zasloužili velký obdiv. Zlatým hřebem pak byla skladba Jariny Žitné – „Koncert“, plná nadšení a radosti z pohybu za zvuku melodií, které nahrál Londýnský symfonický orchestr. I v této skladbě měla Chrastava mezi cvičenkami své zastoupení.

Na závěr nám zbývá už jen poděkovat vedení města za podporu sokolské činnosti. Doufáme, že se nám do budoucna podaří získat ještě více členů a připravit akci, která by zviditelnila Chrastavu na sokolské mapě.


Za oddíl žen členky Miroslava Chaloupková a Mária Koblásová