Chrastava nevyslyšela výzvu Liberce

 


video TV Chrastava 

Město Chrastava nevyslyšelo výzvu Statutárního města Liberce prostřednictvím náměstka primátora PhDr. Mgr. Ivana Langra o dotaci ve výši 7 tis. Kč na každého chrastavského žáka navštěvujícího některou z libereckých základních škol. Těch je dle informace uvedené v dopise náměstka celkem 46. Rozhodla tak rada města na své schůzi dne 2. listopadu 2015 bezprostředně po obdržení dopisu, který zřejmě obdrželo 90 obcí, jejichž žáci dle údajů magistrátu navštěvují liberecké základní školy.

Důvodem pro nevyhovění žádosti je to, že od 1. ledna 2013 byla ze zákona odstraněna platba za dojíždějící žáky a nahrazena začleněním počtu žáků do rozpočtového určení daní (RUD), které tvoří jeho 7%. Každé město tak dostává na každého žáka své školy částku (dle údajů MF ČR z roku 2013) ve výši cca 8 tis. Kč bez ohledu na trvalé bydliště žáka. Náměstek Langr ve svém dopise tvrdí, že náklady na žáka jsou vyšší o 7 tis. než je příspěvek z RUD. To však pro nás není směrodatné. Město Chrastava nezná a není oprávněno zkoumat či prověřovat strukturu, efektivnost a potřebnost dle kterých nákladů v libereckých školách, kam chrastavské děti dojíždí ani to, zda v té které konkrétní škole by při neúčasti chrastavského žáka místo něj chodil jiný žák či po něm zůstalo prázdné místo. Pro nás je rozhodující a směrodatný zákon, který jednoznačně a jasně praví, že náklady za žáky hradí RUD (náklady na platy učitelů a některé další jsou hrazeny ze státního rozpočtu přes rozpočet krajský). I chrastavskou školu navštěvuje řada žáků z jiných obcí. Aktuálně je jich 64 z toho je 15 z Liberce. Právě s ohledem na znění zákona nás ani ve snu nenapadlo požadovat od těchto obcí jakoukoli dotaci. Považovali bychom to za vyžadování druhé platby na žáka a především by se jednalo o jednání mimo zákonnou úpravu.

Město Chrastava zajišťuje kompletní a komplexní základní vzdělávání ve své škole. Pokud některý chrastavský žák navštěvuje základní školu v Liberci, nečiní tak z vůle města Chrastava, ale z vůle svých rodičů. V případě, že se Statutární město Liberec s rodiči nedohodne a odmítne některé žáky z Chrastavy do svých základních škol přijmout či je dokonce navzdory zákonu vyloučí, město Chrastava rádo přijme své malé občany do své školy a potřebné základní vzdělání jim zajistí.
 


V Chrastavě dne 04.11.2015

Ing. Michael Canov – starosta města Chrastava


Odkazy:
02.11.2015 Vyjádření Rady města Chrastava s vyjádřením MŠMT a MF z roku 2013
27.10.2015 Oficiální žádost Statutárního města Liberce
23.10.2015 Tisková zpráva: Liberec požádá obce o spolufinancování ZŠ

Média:
09.11.2015  iDNES             Za přespolní školáky v Liberci zaplaťte, vzkazuje obcím krajské město
09.11.2015 Liberecký deník Přespolní děti na základce? Musíte zaplatit, zní z radnice
09.11.2015 TV NOVA        
z televizních  novin  9.11.2015