Povodně 2010 – pět let poté
 

   pár záběrů k porovnání


 Před rokem, při čtvrtém výročí povodní, byl v Chrastavě slavnostně odhalen Památník povodní 2010. V letošním roce se starostové povodní zasažených obcí dohodli, že se vzpomínková akce uskuteční v sobotu 8. srpna 2015 v Heřmanicích, na kterou jsou zváni všichni zájemci (více zde). Kromě vedení našeho města na ní nebudou chybět ani zástupci našich hasičů. Již předtím v pátek, v den P, tzn. 7. srpna 2015 se bude i za naší účasti konat povodňová mše v Hejnicích (více zde).

V Chrastavě je pět let po povodních hotovo téměř vše, téměř. Probíhá poslední popovodňová akce rekonstrukce Andělohorské ulice a Andělské Hory.

A pak je tu máme jeden paradox, který již napravit nelze. Nějakým administrativním nedopatřením se v tom bezprostředně popovodňovém čase nedostala do prvotního seznamu zasažených krajských komunikací ul. Liberecká, kterou přitom znali z povodní všichni diváci České televize, neboť právě odtud, po mnoho hodin zde doslova uvězněný redaktor Milan Brunclík, podával svá svědectví v těch nejinkriminovanějších chvílích onoho osudného dne. Ač je to k nevíře, ale co na tomto údajně nezávazném prvotním seznamu nebylo, již nešlo nikdy do popovodňových akcí zařadit. Usilujeme spolu s Libereckým krajem o rekonstrukci Liberecké ul. v příštím roce ze SFDI, ale jako popovodňová akce to již vedeno nebude.

Jinak však snad bylo uděláno vše. Náklady na akce města, Libereckého kraje a povodí Labe na katastru Chrastavy činily celkem cca 600 mil.Kč (a to vysoutěžené ceny velmi podstatně snížily ceny projektované na 1 miliardu Kč), další obrovské náklady vynaložili síťaři (vodáci, plynaři atd.). Hotovo mají i ti, kteří museli vynaložit obrovský kus práce na obnovu vlastního poničeného či zcela zničeného majetku.

Uprostřed extrémně žhavého a extrémně suchého léta přeji všem, aby se na povodně již jen vzpomínalo.

V Chrastavě dne 06.08.2015 Michael Canov - starosta

Média:

08.08.2015 ČT: Jak povodně změnily Liberecko 
07.08.2015 MF DNES Voda nám vrátila paměť
07.08.2015 ČT O povodních 2010 a popovodňových opravách - rozhovor s hejtmanem Martinem Půtou (od 8:04)

Článek související:
07.08.2014 Povodně – čtyři roky poté – Památník povodní 2010

Odkazy z roku 2010 z povodní:
07.08.2010 více než hodinový sestřih zpravodajství České televize
08.08.2010 více než hodinový sestřih zpravodajství České televize
07. až 09.2010 povodňová tragedie v Chrastavě - video bez komentáře
Povodňové a popovodňové videoreportáže Tv Chrastava
Povodňová stránka Chrastava