Chrastavští turisté nezahálí

video

 

KČT Chrastava připravil na letošní leden již 42. ročník zimního pochodu Chrastavské šlápoty a na duben 36. ročník jarního setkání na Výhledech.
Pro své členy jsme naplánovali tři autobusové výlety, ale také několik vlakových.
Sezónu jsme zahájili již 26. března, kdy jsme odjeli vlakem do České Lípy. Odtud jsme se vydali do Zahrádek podél Robečského potoka. U Skautské skály začíná čtyř kilometrová naučná stezka Pekelské údolí. A právě v těchto dnech v Pekle rozkvetly tisíce bledulí jarních. Přírodní památka tak byla posetá bílozeleným kobercem chráněných květin a podívaná na ně brala dech. 30. dubna byl naplánován výlet do Varnsdorfu, kde jsme byli objednáni do pivovaru Kocour. Typickou dominantou nad Varnsdorfem je rozhledna Hrádek, vysoká 29 m s restaurací pro výletníky, která byla postavena v roce 1904. I sem si pár nadšenců vyšláplo. A byli odměněni krásným výhledem do širokého okolí. Někteří z nás se 2. května zúčastnili tradiční Lužické padesátky, kterou pořádá KČT Hrádek nad Nisou. Letos se konal již 44. ročník. To naopak KČT Nový Bor teprve začíná a 9. května uspořádal 1. ročník Novoborských pochodů. Tam jsme zajeli autobusem. Asi polovina z nás navštívila Sklářské muzeum, jiní zajímavý Lesní hřbitov. Délku trasy si každý vybral podle svého. Týden nato, 16. května, se konal 36. ročník pochodu Krajem Karolíny Světlé. I do Českého Dubu dorazili naši turisté. V úterý 19. května jsme vyjeli do nejzápadnějšího výběžku Českého ráje. Po prohlídce skalního hradu Valečov jsme se Zlatou stezkou přes Drábské světničky dostali do Příhraz. Květen byl na výletování nabitý. Hned o víkendu 23. května nás čekala 43. Loupežnická pěšina v Mníšku. Další vlakový výlet se konal v úterý 26. května, kdy se jelo do Dolánek, kde jsme si prohlédli Dlaskův statek a pokračovali do Malého Rohozce k pivovaru Rohozec a dále do Turnova. Poslední květnovou sobotu jsme vyrazili na třetí autobusový zájezd. Tentokrát do Štěchovic, kde jsme se napojili na naučnou stezku, která vede romantickým skalnatým údolím řeky Vltavy, úsekem bývalých Svatojánských proudů, nyní zatopených Štěchovickou přehradou. Stezka končí pod hrází Slapské přehrady a vzhledem k terénu je určena výhradně pěším turistům a to ještě v suchém období. Ve čtvrtek 4. června jsme se vlakem přesunuli do Jiřetína pod Jedlovou. Tady jsme si udělali okruh Křížová hora – rozhledna Jedlová – hrad Tolštejn a zpět do Jiřetína a odtud vlakem domů. První půlrok jsme ukončili výletem 25. června, kdy jsme jeli do Rychnova u Jablonce. Pěšky jsme se vydali přes Kopaninu na zříceninu hradu Frýdštejn, Pantheon a skončili jsme na Malé Skále.
Na podzim máme naplánovanou týdenní dovolenou na Chebsko. Začátkem září odjíždíme do Skalné, kde budeme ubytováni v hotelu Vildštejn. Sezónu 2015 zakončíme podzimním výletem. A již začneme připravovat 43. ročník Chrastavských šlápot, který se uskuteční 9. ledna 2016.
Třeba Vám popsané výlety budou inspirací pro rodinné výletování nebo se můžete stát členy chrastavského odboru KČT a putovat s námi.
Zatím vám ale KČT Chrastava přeje krásnou a klidnou dovolenou, léto zalité sluníčkem spojené s odpočinkem, spokojené chvíle v přírodě, na horách, u vody a mnoho našlapaných nebo ujetých kilometrů.
 

Chrastava 30. června 2015                    J. Marxová – KČT