Andělská Hora přepisuje historii - má autobusovou dopravu

Fotogalerie 1   Fotogalerie 2 (Jan Roženský)     video TV Chrastava     video TV RTMPlus    Česká televize

 

Andělská Hora byla založená ve 14. století. První autobusová linka vznikla na světě (v Evropě) v roce 1905. V Českých zemích v roce 1907. A od dvacátých let minulého století jezdí autobusové linky i v Chrastavě. A od 1. září 2015 i v Andělské Hoře. Vskutku historický zápis.

Pro hnidopichy, kteří by přišli s tím, že již dříve jezdil autobus do Andělské Hory k mostu přes Lužickou Nisu, tak ty ubezpečuji, že se mýlí. Zastávka u mostu je značena jako Andělská Hora mylně, Andělská Hora začíná katastrálně až za mostem.


                                                                                                     Když se chce, jde všechno

Několik dávných pokusů zavést autobusovou dopravu na náves v Andělské Hoře skončilo dříve, než začalo. Vždy všechno ztroskotalo na nevhodném železničním přejezdu, příliš strmé a úzké silnici a nemožnosti umístění zastávky na návsi. Současný velmi vstřícný přístup Libereckého kraje a především pracovníků koordinátora veřejné dopravy firmy KORID s. r. o. vyřešil vše. Na náš podnět zajistili vhodný autobus (malokapacitní tzv.minibus se 17 místy), který si dokáže poradit i s železničním přejezdem i se stoupáním, město zrekonstruovalo potřebnou část komunikace, kde zřídilo samotnou zastávku.


                                                                                 Slavnostní zahájení provozu odstartoval ředitel školy

1. září 2015 v 7.02 hodin na autobusovém nádraží v Chrastavě nastoupil do minibusu spolu s představitelem firmy KORID Janem Roženským ředitel školy Aleš Trpišovský a osobně si přijel pro své žáky na náves do Andělské Hory. Zde pana ředitele a pana řidiče a všechny další přítomné místní přivítali ochutnávkou výborných buchet. Školáci zcela zaplnili minibus a vydali se na svoji první jízdu. Jsem rád, že jsem u toho mohl osobně být.

 


Chrastava 01.09.2015 Ing. Michael Canov, starosta

Jízdní řád 

Článek související:
28.08.2014 Vznikne v Andělské Hoře autobusová zastávka ?  (Tv Chrastava)