TRASA A: NÁMĚSTÍ – KOSTEL – VYSOKÁ – WOTHANBURG – VÍTKOV – VÝHLEDY

V Chrastavě se nachází řada historických památek. Na náměstí 1. máje lze spatřit morový sloup z roku 1732. Barokní mariánské sousoší je vysoké sedm metrů a mezi osmi světci je nejvýše umístěna Panna Marie. Jeho autorem je některý z žáků Matyáše Brauna. Pískovcová kašna je z roku 1707 a na těžce čitelném reliéfu jsou uvedena jména starosty a radních, kteří se o její zřízení zasloužili. Naproti nelze přehlédnout budovu radnice městského úřadu z roku 1646, která prošla celkovou rekonstrukcí v roce 2005. Na rohu náměstí můžete navštívit historickou budovu z 1. pol. 17. století, kde se nachází infocentrum, městské muzeum a městská galerie, ale také knihovna a obřadní síň.

V muzeu je umístěna stálá expozice o historii Chrastavy a okolí, v galerii je připravena na každý měsíc jiná výstava. Od budovy informačního centra se vydáte po modré značce přes secesní most, který byl stržen povodní v roce 2010 a v roce 2012 byl obnoven. Původní secesní zábradlí bylo zachováno.

Dostanete se přes řeku Jeřici okolo sochy sv. Jana Nepomuckého ke kostelu sv. Vavřince.

Nejstarší zmínka o kostelu pochází z roku 1352. Do dnešní novogotické podoby byl vybudován v letech 1866 – 1868. Naproti kostelu si lze prohlédnout pomník padlým v prusko – rakouské válce roku 1866 i s popisnou tabulí, obnovený v roce 2009. Před ZŠ ve Školní ulici stojí busta nejslavnějšího chrastavského rodáka Josefa Führicha (1800 – 1876), jehož rodný dům lze navštívit pod kostelem. Jedná se o hrázděnou stavbu z roku 1802 s původním nábytkem. Odtud pokračujete přes lávku a napojíte se na cestu, která vás dovede nahoru do osady Vysoká. Tady se můžete zastavit na Farmě Vysoká, kde chovají koně Achalteke, ale také se občerstvit v místní restauraci nebo si domluvit prohlídku stájí. Na křižovatce pokračujte po žluté značce až nad obec Vítkov k replice středověké tvrze Wothanburg z 12. století, postavené nadšenci v 90. letech 20. století a stále budované.

Po žluté značce projdete Horním Vítkovem okolo opuštěného kostela Navštívení Panny Marie z roku 1671 polní cestou až ke křižovatce se zelenou značkou. Odtud se vám otevře úžasný panoramatický výhled na masív Ještědského hřebene, na Hvozd v Lužickývh horách, na Dlouhou horu, na Vápenný, ale dohlédnete i do Polska. Stoupejte dále rovně k lesu, kde vpravo narazíte na lesní cestu k vrcholu Výhledy (569 m n. m.). Tady kdysi stávala vyhlášená výletní restaurace, která však byla v roce 1948 zničena. Samotnému vrcholu vévodí čedičový ostroh a můžete zde nalézt kamenný triangulační bod z roku 1864. Výhledy jsou hraničním vrcholem s Polskem a uvažuje se zde o vybudování rozhledny. Na zpáteční cestu se vydejte sestoupením k vítkovskému kostelu. Odtud projdete dolů téměř celým Vítkovem až k pomníčku Antona Pfohla, kde odbočíte doleva a dojdete k chrastavskému přírodnímu koupališti Sluníčko. Parkem pod kostelem se dostanete opět na náměstí.