Povodně – čtyři roky poté – Památník povodní 2010

video TV Chrastava    fotogalerie    reportáž RTM

Dne 7. srpna 2014 byl slavnostně odhalen či spíše pokřtěn Památník povodní 2010. Je umístěn v parku před Muzeem hasičské techniky u řeky Jeřice. Jeho autorem je student architektury TUL Zdeněk Urbánek, jehož návrh zvítězil v 17-ti členné konkurenci a symbolizuje vzepětí lidí proti živlu, který ničil v našem městě vše, co se mu postavilo do cesty. Památník pokřtil spolu s bratrem autora (sám autor je toho času v Číně) hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který sám tuto katastrofu prožil coby starosta Hrádku nad Nisou a od zvolení hejtmanem na podzim 2012 se snaží, zatížen dvouletým časovým handicapem, zajistit popovodňové opravy krajského majetku a ředitel HZS plk. Roman Hlinovský, který během povodní řídil nasazování sil a prostředků HZS, za což obdržel medaili za zásluhy o stát od prezidenta republiky.

Uplynuly čtyři roky. Obrovské škody v řádu miliard korun jsou v našem městě napraveny. Stále však není napraveno vše, právě probíhají opravy ve Vítkově, Andělohorská ul. se dočká až příští rok. Na svou rekonstrukci také čeká ulice Liberecká, ulice, z níž reportér České televize Milan Brunclík od 11 hodin onoho strašného dne po několik hodin podával svědectví o Chrastavě (jako jedinému z novinářů se mu podařilo v 11 hodin při druhé a hlavní záplavové vlně doslova uprchnout z náměstí, kde bylo ztraceno veškeré spojení se světem), a tak jako jediný z novinářů mohl podávat a také podával zprávy o Chrastavě z ul. Liberecké (nejdříve z odbočky na Střelecký Vrch, později od Satelitu). O tom se ostatně může každý přesvědčit, zásluhou Chrastavana pracujícího v České televizi Daniela Růžičky jsme získali a umístili na náš web unikátní více než hodinový sestřih vysílání České televize ze dne 7. srpna. O děsivých následcích bleskové povodně v Chrastavě a v dalších obcích a městech pak svědčí druhý více než hodinový sestřih vysílání České televize ze dne následujícího tj. 8. srpna 2010.

Vážení spoluobčané, dovolte mě závěrem citovat v plném znění vlastní článek ze dne 23. srpna 2010. Poděkování v něm uvedená platí i po čtyřech letech. Platí o to více.

 

Chrastavská apokalypsa

Hrůzným písmem se zapsal do dějin Chrastavy sedmý srpen roku 2010. Povodně, které zruinovaly podstatnou část našeho města, byly největší v její historii. Vyjadřuji jménem všech obyvatel Chrastavy soustrast a sounáležitost všem občanům, které tato šílená událost naplno zasáhla, především pak těm, kteří přišli o své domovy.

Tato bez nadsázky katastrofická událost vyvolala neuvěřitelnou vlnu solidarity a pomoci občanů a firem z celé České republiky i ze zahraničí, především pak z Německa, Polska, Švédska a Vietnamu. Též řada chrastavanů pomáhala obětavě svým postiženým spoluobčanům. Neskutečně skvělou pomoc, bez které bychom byli ztraceni, vykonali složky IZS tj. armáda, hasiči, zdravotníci, policie. Obrovskou oporou byl Liberecký kraj a pro mě osobně pak především pan hejtman, který činil vše možné i nemožné pro pomoc našemu městu. Skvěle se zachovala obrovská řada měst a vesnic, která nám pomohla jak finančně tak personálně. Neocenitelnou pomocí bylo obrovské množství dobrovolníků, kteří vykonali neskutečné množství práce. Jsem též šťasten, že jsem měl v minulých letech šťastnou ruku při výběru svých spolupracovníků zde na úřadě. To, že jsou to výborní profesionálové, jsem věděl celá ta léta, co jsem s nimi spolupracoval. V krizových dnech se ukázaly naplno nejen jejich profesionální, ale i lidské kvality. Jedním slovem byli skvělí a pro mě zcela nepostradatelní. Musím poděkovat pracovníkům školy za jejich obětavou práci v centru humanitární pomoci. A samozřejmě děkuji nejvyšším představitelům našeho státu, kteří se snaží pomoci. A děkuji i všem těm, o jejichž pomoci třeba ani nevím. Krizové situace dokáží vždy spolehlivě rozlišit zrno od plev a já jsem strašně rád, že těch zrn bylo nespočetně více než plev. A všem zrnům děkuji, děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji.

Vážení obyvatelé města Chrastavy čeká nás spousta práce při obnově města. Společně to dokážeme!

V Chrastavě dne 07.08.2014 (poslední odstavce 23.08.2010) Michael Canov - starosta

 

Média:
07.08.2014 Český rozhlas Žulové kameny ve tvaru padajícího domina
07.08.2014 iDNES V Chrastavě vyrostl památník zkázy
07.08.2014 ČTK Záplavy v Chrastavě připomíná pomník z žulových kamenů
08.08.2014 Liberecký deník Tragickou povodeň připomíná pomník
08.08.2014 Liberecký deník Tu vodu máme stále před očima. Snad už se nevrátí, doufají Chrastavští
08.08.2014 Liberecký deník Povodně 2010 na Liberecku

 

Článek související:
30.05.2014 Pomník „Povodeň 2010

Odkazy z roku 2010 z povodní:
07.08.2010 více než hodinový sestřih zpravodajství České televize
08.08.2010 více než hodinový sestřih zpravodajství České televize
07. až 09.2010 povodňová tragedie v Chrastavě - video bez komentáře
Povodňové a popovodňové videoreportáže Tv Chrastava
Povodňová stránka Chrastava