Návštěva polských zastupitelů

 

fotogalerie   video TV Chrastava   reportáž TV RTM

Pátek 4. dubna a dopolední sobota 5. dubna 2014 patřily polským zastupitelům našeho partnerského města.

V úvodu návštěvy hosty v malé zasedací místnosti přivítal starosta města Michael Canov spolu s místostarostkou Zitou Václavíkovou a po krátkém posezení již následoval pestrý program. Prvním bodem byla návštěva muzea másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou, kde hosty provedl jeho majitel pan Vlastimil Hyška, a to za doprovodu starosty obce pana Jiřího Formánka. Dalším bodem programu byla prohlídka termálních lázní a jejich vybavení.

Po obědě následoval příjezd do Kryštofova Údolí, který se podařilo načasovat tak, že bylo možné zhlédnout v činnosti místní orloj. O církevní památky mívají hosté z Polska zájem, a proto byla pro ně připravena prohlídka tamního kostelíka sv. Kryštofa. Při návštěvě Kryštofova Údolí nelze pochopitelně vynechat muzeum betlémů, hraček a historie obce, kde hosty pozdravil starosta obce pan Pravoslav Svačinka. Muzeem samým je poté provedl pan Martin Chaloupka, který je duchovním otcem, ale i převážně tvůrcem muzea, orloje a dalších atrakcí. Dalším zajímavým místem, kam jsme se podívali, je Dům řemesel. V tomto historickém, podstávkovém domě je umístěno muzeum řemesel, majících v kraji širokou tradici. Hosté si zde mohli sami vyzkoušet svoji zručnost při vybarvování keramických předloh, které si jako suvenýr mohli odnést.

Druhý den, v sobotu, se ještě polští zastupitelé seznámili s novým sportovním areálem, nově zrekonstruovanou budovou školky v Revoluční ulici a po cestě domů je ještě čekalo krátké posezení ve vítkovské myslivně, kde je přivítal zastupitel pan Miroslav Balcar.

Na závěr pozval všechny chrastavany zástupce starosty pan Ireneuš Macejčik na Lato Agatowe, které se koná ve dnech 11. - 13.července 2014.

 

 

Ivana Loučková, vedoucí KS