Ivan MRAČEK

- liberecký rodák, narozen v roce 1965,
- přes první úspěšné malířské pokusy během let osmdesátých nastupuje éra intenzivní tvorby od let devadesátých až podnes,
- určující dobou pro malířovu tvorbu je začátek devadesátých let (1993), kdy odchází na “volnou nohu” a věnuje se malířství jako jediné profesi.

Malíř ve svém díle navazuje vytříbenou technikou na dnes již téměř zapomenuté techniky starých nizozemských mistrů. Přes zátiší, krajiny a různé portréty pijáků Vás zavede i do světa alegorických, téměř Boschovských postav a kreatur.
Šerosvit, práce s teplými odstíny barev a v neposlední řadě i mnohovrstvé lazury činí z obrazů Ivana Mračka díla zasluhující si zvláštní pozornost.

Mimo jiné se v posledních letech představil i jako ilustrátor dětských knih (Krysáci, Strašidelný herbář, Půďáci ze staré školy a Krysáci jsou zase spolu), divadelní výtvarník a výtvarník animovaných filmů, s režisérem Cyrilem Podolským spolupracoval na projektu pánů Hapky a Horáčka a jako hlavní výtvarník na pokračování večerníčku Krysáci s B. Polívkou a J. Pechou.

Přestože tvoří v jakémsi trendovém ústraní, má mnoho obdivovatelů nejen v Čechách, ale i v zahraničí.

Na této výstavě se Ivan Mraček představí právě zmíněnou tvorbou pro děti.

Kniha Krysáci je nejprodávanějším titulem České televize a byla nominována na Zlatou stuhu za rok 2010 a pokračování knihy – Krysáci jsou zase spolu - dostala ocenění za 3. místo v anketě SUK 2013 – Čteme všichni - v kategorii Cena dětí a byla nejprodávanějším titulem ČT roku 2013.