Důrazně varuji před kvízomaty

Okno se starostou .....viz okénko starosty

Nejnovější fintou jak vyzrát na zákon o loteriích a pravomoc obcí je regulovat vyhláškou jsou kvízomaty. Tato finta spočívá v tom, že před samotnou hrou musí hráč zodpovědět nějakou triviální otázku typu „Měla popelka čtyři oříšky?“. Pokusy nasadit kvízomaty do našeho města probíhá právě v těchto dnech. Provozovatel je doprovází listinou, kde je uvedeno, že „nesplňuje požadavky § 1, odstavce 2 a 3 zák. 202/1990 Sb.“, což je loterijní zákon. Varuji tímto všechny majitele a provozovatele, aby nenaletěli majitelům kvízomatů na tento trik.

Není vůbec podstatné, že u kvízomatů jsou na rozdíl od videoterminálů či výherních hracích přístrojů navíc nějaké „vědomostní“ otázky. Podstatné je to, že součástí je hraní (vklad, náhoda a možnost výhry). Tzn. že provozování kvízomatů je (bez povolení ministerstva financí, a to je nevydá v rozporu s vyhláškou) nelegální činností, což je správní delikt či trestní čin s horní sazbou až 10 let.

V našem městě je provoz videoterminálů a výherních hracích přístrojů regulován na čtyři místa (tj. asi na pětinu původního stavu z doby před naší výhrou u Ústavního soudu). Obecně závaznou vyhláškou je stanoveno, kde lze provozovat videoterminály či výherní hrací přístroje. Provozování kvízomatů bez jakéhokoli povolení Ministerstva financí (tzn. mimo loterijní zákon a bez odvodu povinných poplatků) je vyloučené na celém katastru města (včetně míst, kde vyhláška provoz videoterminálů či výherních hracích přístrojů umožňuje).

Oceňuji majitele a nájemce všech restauračních zařízení a dalších prostor na katastru města, že od doby vítězství Chrastavy u Ústavního soudu respektují vyhlášku města. Tím spíše je však varuji, aby nenaletěli majitelům kvízomatů a jejich vinou se neocitli v kolosálním průšvihu. Městská police již provedla namátkovou kontrolu a zjistila, že do některých zařízeních byly již kvízomaty dokonce dovezeny. Naštěstí dosud nikde nebyly zapojené.

Městská policie v Chrastavě bude informovat o nelegálnosti případného provozu kvízomatů ve všech restauračních provozovnách na katastru města (kvízomaty nesmějí být ovšem provozovány nikde ani mimo restaurační prostory). V případě porušení této povinnosti bude toto nahlášeno na Policii České republiky, na Finanční úřad pro Liberecký kraj a na Ministerstva financí a vnitra.

 

 

Stanovisko Ministerstva financí:

„V poslední době se množí snahy o obcházení zákona o loteriích. Pokud jsou však naplněny základní znaky charakterizující loterie a jiné podobné hry – vklad, náhoda a možnost výhry – jednoznačně dochází k nelegálnímu jednání.

„Stát touto aktivitou přichází o nemalé daňové příjmy,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „K boji s nelegálním hazardem využijeme veškeré dostupné nástroje,“ dodal…. Stejně tak je tomu i u tzv. kvízomatů kombinujících klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami banálního charakteru. I v tomto případě se jedná o nelegální postup provozovatelů těchto technických herních zařízení. Toto jednání může být posouzeno jako správní delikt či trestný čin. V případě trestného činu hrozí provozovateli trest odnětí svobody v délce až 10 let.

„Provozovatele nelegálního hazardu nehodláme v žádném případě tolerovat, jsme připraveni přitvrdit v jejich postizích,“ prohlásil Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro oblast hazardu a majetku státu.“

(Celé stanovisko Ministerstva financí ze dne 37.03.2014 je na adrese: http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2014/ministerstvo-financi-bojuje-proti-nelega-17469 )

 

V Chrastavě dne 08.04.2014 Michael Canov, starosta

Odkaz:
Sken listiny
, kterou dávají majitelé kvízomatů majitelům a nájemcům restaurací + stanovisko Ministerstva financí ze dne 17.01.2014 + § 252 trestního zákoníku (neoprávněné provozování loterie a podobné sázkové hry)

Média:
10.04.2014 Události v regionech Česká televize
10.04.2014 Události Česká televize
20.04.2014 Naše zprávy Tv Barrandov (od 22:53)
24.04.2014 Informace z Liberecka Český rozhlas Sever

25.04.2014 Kvízomaty dráždí ministerstvo  Týdeník 5+2