Pomožte vyhrát „Evropu“ dubu z Čech

Vísku, osadu Obce Višňová u Frýdlantu v Čechách v Libereckém kraji postihla v roce 2010 ničivá povodeň. Z 65 domů jich bylo 42 pod vodou, stržen byl silniční most nad řekou Smědá, vytrhána byla komunikace, zbořen jeden hrázděný dům. Zkáza mohla být ale daleko větší nebýt dubu stojícího před řadou dalších obydlí. Svým mohutným kmenem a strategickým postavením zatarasil cestu naplaveninám – stromům, kládám, pařezům …, které se hrnuly na vesnici. Zachránil tak před zkázou další domy, hlavně ale zachránil lidské životy. Díky stromu postarší manželský pár získal čas vylézt na střechu svého příbytku, odkud byl evakuován vrtulníkem.

Silný příběh a osud dubu oslovil občanské sdružení Víska a Obec Višňovou k přihlášení do celostátní ankety Strom roku 2013 pořádané Nadací Partnerství. Příběh zaujal nejen porotce, ale i občany, kteří svými hlasy rozhodli, že Strom ochránce, jak je místními nazýván, byl nejlepší v republice a postoupil tak do ankety Evropský strom roku 2014. Zde změří své síly s dalšími devíti stromy z celé Evropy.

Příroda sice dokáže být někdy krutá, nemilosrdná, ale jindy zase přívětivá, pomáhající. Postupem stromu do „Evropy“ ji chceme vzdát hold, vzdát hold dubu, který zachránil životy a majetek lidí. A tak občané Čech a Moravy, dejte hlas víseckému dubu, oslovte své známé, aby učinili to samé. A jak lze hlasovat ? Po celý měsíc únor prostřednictvím internetu. Z osobního e-mailu (ne firemního), a pouze jednou, poslat hlas kliknutím na webovou adresu www.treeoftheyear.org .

Pokud chcete vidět dub „naživo“ shlédněte reportáž  televize ČT24 z 3.2.2014 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech/214411000140203/video/

Pomožte k vítězství českého stromu. Dub – hrdina si to zaslouží!!!

František Tuhý