Divadelní spolek v Chrastavě

 

Kdysi v Chrastavě fungovalo ochotnické divadlo. Je to však již téměř 40 let, co ochotnický spolek zaniknul. Od té doby se při nejrůznějších příležitostech vzpomínalo, jaké to bylo a jak by bylo dobré spolek obnovit.

Podařilo se to až herečce divadla F. X. Šaldy paní Janě Hejret Vojtkové, která dokázala nadchnout dobrovolníky věku dětského i dospělého a která spolu s nimi 5. února letošního roku divadelní spolek založila.

Divadelní spolek své první představení věnoval Karlu Jaromíru Erbenovi a jeho slavné Kytici (Zlatý kolovrat, Svatební košile a Polednice). Premiéra se udála 26. června. Druhé představení pak 26. listopadu.

Protože jsem se nemohl zúčastnit premiéry, byl jsem o to více zvědav na listopadové představení. A musím říci, že jsem byl (sám jako někdejší ochotnický herec) opravdu nadšen. Vystoupení, ve kterém zněla krásná čeština, vystoupení ve kterém zaznívaly verše v dramatickém přednesu, to byl opravdu zážitek, krásný zážitek.

Samozřejmě velké poděkování zaslouží nejen režisérka představení paní Jana Hejret Vojtková a její manžel Pavel Hejret, který zajistil ozvučení a osvětlení, ale i - a možná především, herci. A zaslouží si to poděkování jmenovitě. Takže moc děkuji všem těm, kteří tak skvěle reprezentovali Karla Jaromíra Erbena.

Byla to (alespoň v jednom z představeních, většinou v obou) děvčata Veronika Váňová, Viktorie Růžičková, Lucie Šefčíková, Anna Zlochová, Dominika Reslová, Kateřina Procházková, Petra Pelantová, Míša Mervartová, Johanka Kabešová, Julinka Kabešová a chlapci Pavel Henzl a Michal Pelant. Ve vystoupení dospělých účinkovaly dámy Jitka Marxová, Blanka Kratochvílová, Kateřina Rožcová, Ivana Bláhová, Ingeborg Henzlová, Zdena Močárková, Markéta Šimonová, Dana Bartošová, Kateřina Kohlíková, Karolína Vítová a pánové Luděk Vostrý, Josef Ubry a Jakub Matoušek.

V Chrastavě dne 28.11.2014 Ing. Michael Canov, starosta

Odkaz:

Tv Chrastava – červnové představení