ÚNOROVÁ VÝSTAVA

video TV Chrastava    foto z vernisáže     foto z výprav oddílu PIKL

Tak jako každý měsíc i únorová výstava byla zahájena vernisáží, a to v pondělí 4. 2. 2013 v 15:00 hodin. Výstava nese název „Lezu, lezeš, lezeme“ a představuje se  na ní chrastavský horolezecký oddíl „PIKL“.

Pikl vlastně znamená cepín, což je horolezecká hůl opatřená kovovým hrotem. Oddíl letos slaví 30 let od svého vzniku, má sedm členů a jeho vedoucím je pan Václav Hrubeš. Ten je současně lektorem, ale má složené i náročné zkoušky na instruktora horolezectví I. třídy. Nejprve začínal s lezením v Čechách na pískovcových skalách, pak se přesunul k sousedům na Slovensko do Vysokých Tater. Při nesčetných výpravách se svými horolezeckými kamarády navštívili mimo jiné v Rakousku horský masiv v Severních vápencových Alpách, kde slezli Hoher Dachstein (2 995 m n. m.). V Itálii zajeli do Dolomit na Cimu Grande, kde vystoupali na Dibonovu hranu s obtížností IV, ale vyřádili se i v italských Alpách. V Řecku je čekala Meteora – kláštery na vrcholcích bizarních slepencových skal v oblasti Thesálie, poblíž města Kalambaka. Zde absolvovali prvovýstup na Ducha svatého a výstup na Delfína. Na Olympu zdolali nejvyšší horu pohoří Mytikas ve výšce 2 917 m n. m. Zavítali také do velehor Ťan-šan (Tchien-šan) – v překladu Nebeské hory nebo Hory duchů, které se rozprostírají na hranicích Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Číny. Navštívili Švýcarsko, Rusko, Rumunsko, Bulharsko, kde se na jihozápadě rozprostírá pohoří Pirin, kde také lezli. Ovšem nejvyšší vrchol, který pokořili, byl Mont Blanc (4 810 m n. m.) v Chamonix ve Francii. Lezení se uskutečnilo centrálním ledovcem.

Všechny vystavené předměty, jako jsou cepíny, kladiva, lana, smyčky, brzdy, lanové žebříky, šplhadlo, hrudní a sedací úvazky, jistící pomůcky, kruhy, skoby, karabiny, byly použity na těchto horolezeckých výpravách a slouží k bezpečnému lezení. Na výstavě si můžete prohlédnout fotky z těchto cest, ale i další nezbytné věci pro horolezce, např. přilby, čelovky, mačky, hůlky, stoupací železa, vařiče, kletrák, batohy, spacák do –42 °C, dva stany, z nichž jeden vydrží rychlost větru až 140 km/hod.

Výstavu můžete navštívit do 26. února v městské galerii.

Jitka Marxová