Výstava minerálů v chrastavském muzeu

plakát

V druhé polovině září můžete v městském muzeu navštívit zajímavou výstavu minerálů. Výstava vznikla v rámci přeshraničního projektu „Euroregion Neisse-Nisa-Nysa“. Pořádá ji Společenský klub Chrastava ve spolupráci s Geo-Zentrem Zittau pod názvem „Minerale des Schwarzwaldes – Partnerstadt Villingen/Schwenningen“.

Ve třech vitrínách lze spatřit nerosty, rudy, zkameněliny, minerály, jako např.achát, arsen, azurit, baryt, fluorit, hematit, malachit, pyrit, sádru a dokonce i zlato. Všechny pochází ze Saska, Čech a Slezska.

Největší zásluhu na realizaci této putovní výstavy má pan Günter Küpper – amatérský geolog a minerolog. Na půdě Centra sportu a rekreace (Sport-und Freizeitzentrum – SFZ) v Žitavě vede se svými kolegy přednášky na téma „Velký třesk o minerologii“. V Geocentru pořádají akce pro školy nejen z Německa, ale i z Polska a Čech. Na různých workshopech si pod jeho vedením mohou děti zvážit vzorky hornin, prohlédnout si krystaly pod mikroskopem, brousit a leštit minerály, zapojit se do různých soutěží a nebo se zúčastnit exkurzí do geologicky zajímavých míst. Do jednoho z těchto projektů se zapojila i chrastavská základní škola a získala 1. cenu Euroregionu Nisa v roce 2012.

Výstava minerálů se bude konat do poloviny listopadu a lze ji navštívit denně od 9:00 – 12:00 a od 13: 00 – 15:30 hodin.

J. Marxová