Město Chrastava se prezentuje

Stejně jako v minulých letech, tak i v letošním roce se Chrastava prezentovala na několika veletrzích cestovního ruchu.

Poprvé to bylo 7. – 10. února 2013 na 22. ročníku „Holiday World“ v Praze. Jedná se o nejvýznamnější a největší událost v oblasti cestovního ruchu v České republice. Do holešovické Incheby se sjelo okolo tří stovek vystavovatelů. Chrastava se představila ve stánku Libereckého kraje za Českolipsko, kam místně spadáme. Lidé se nejvíce zajímali o termální lázně, hasičské muzeum a ptali se, jak se naše město vzpamatovalo z povodní. Více údajů získáte na www.holidayworld.cz.

Další veletrh, kde byla Chrastava úspěšně zastoupena, byl 13. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu „Euroregion Tour“, který se konal 21. – 23. března 2013 v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. Tento veletrh je menšího rozsahu – 50 vystavovatelů a 47 regionálních prodejců nejen z ČR, ale i ze Slovenska, Německa a Polska. Avšak pro Liberecký kraj je tato akce velmi významná. Tady jsme měli materiály o Chrastavě na stáncích Mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko a regionu Českolipsko. Podrobnější informace najdete na www.euroregiontour.cz.

V pořadí třetí byl jarní veletrh „For Bikes“, který probíhal ve dnech 5. – 7. dubna 2013 v Praze – Letňanech na výstavišti Expo. Liberecký kraj s Českolipskem a tedy i s Chrastavou se zde předvedl poprvé. A zájem byl překvapující. Více na www.abf.cz.

Materiál jsme dodali i na veletrh „Konventa“. Ten proběhl v německém Löbau 27. – 28. dubna 2013 a webové stránky tohoto zahraničního veletrhu jsou www.messe-konventa.de.

Poslední prezentace Chrastavy se uskutečnila na 15. ročníku mezinárodních turistických trhů „Tourtec“ v polské Jelení Goře na Place Ratuszowym ve dnech 10. – 11. května 2013. Naše město reprezentovala místostarostka Zita Václavíková, vedoucí Společenského klubu Bc. Pavel Urban a referentka informačního centra Jitka Marxová. Tohoto veletrhu jsme se zúčastnili již pošesté společně s naším partnerským městem Lwówkem Śląskim. Letos bylo sice méně vystavovatelů než v minulém roce - kolem 130 a počasí moc nepřálo, ale i přesto zájem o náš stánek byl . Web těchto turistických trhů je www.tourtec.pl.

Na všech těchto veletrzích je tradičně přinášena pestrá turistická nabídka krajů, regionů, měst a obcí, cestovních kanceláří, lázní a wellness, hradů, zámků a ostatních památek a mnoha dalších subjektů z oblasti cestovního ruchu. Veletrhy slouží k rozvoji turismu a cestování. Ty letošní byly zaměřeny hlavně na zážitkovou turistiku a technické památky. Zajímavý je vždy i odborný doprovodný program a kulturní akce pro návštěvníky.

Mne osobně práce na stáncích velmi naplňuje. Baví mne přímý kontakt s návštěvníky. Ráda zodpovídám jejich dotazy ohledně výletů, památek, muzeí, galerií. Jsem potěšena, že se mohu podílet na zvyšování povědomí o našem městě. Chrastava si to určitě zaslouží.

Jitka Marxová