VÁNOČNÍ STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ

fotogalerie    záznam z vystoupení dětí a předávání dárků (20 min)

Stejně jako v předešlém roce i letos proběhla pod záštitou Města Chrastavy záslužná akce pro Dětský domov, ZŠ a MŠ Krompach v Čechách pod názvem „Vánoční strom splněných přání“. Celý listopad měli občané, zástupci organizací a sportovních klubů možnost vyzvedávat si v infocentru dětská přáníčka a podle nich zakoupit dárek a ten přinést zpět do infocentra, kde se všechny dárečky shromažďovaly. První vlna přáníček byla bleskově rozebrána, a tak následovalo druhé i třetí kolo. Opravdu jsme nečekali, že bude projeven takový zájem a solidarita a byli jsme velmi potěšeni. Všechny dárky byly nafoceny, pečlivě zabaleny, popsány, naloženy do auta a v úterý 17. prosince 2013 pracovníky Města Chrastavy odvezeny na Krompach. Nejprve nás přivítala paní ředitelka Mgr. Regina Stiblíková. Děti již nedočkavě pobíhaly po domově. Těšily se nejen na dárky, ale byly také nervózní, jak dopadne vánoční besídka, kterou měly připravenou. Čekalo nás pásmo básniček, písniček, tanečků, vystoupení mažoretek, ale letos nově i dvě pohádky. Je úctyhodný výkon s těmito dětmi nacvičit pásmo, aby si vše zapamatovaly a vyrobit s nimi i kulisy.

V dětském domově nyní žije 44 dětí ve věku od 2 – 17 let, bydlí v pěti rodinkách a v jednom startovacím bytě a stará se o ně 32 zaměstnanců. Jelikož se do této akce zapojilo téměř 90 jednotlivců, rodin, organizací a sportovních kolektivů nejen z Chrastavy a okolí, ale i z Liberce a Prahy, odváželo se nakonec celkem 215 dárků. Každé dítě obdrželo 4 dárky a dárečky, zbytek se rozdal do mateřinky, do školy a mezi rodinky. A co si vlastně děti nejvíce přály? Samozřejmě hračky, stavebnice, hry, auta, panenky, ale i oblečení, kredity do mobilů, kosmetiku, holicí strojky, žehličku na vlasy, batohy do školy, sportovní tašky, míče, sady na stolní a líný tenis, boby, ježdíky, brusle, kopačky, botasky, spacáky, teplákové soupravy. Vezli jsme i digi hry, MP3, fén, puzzle, sady na kreativní vyrábění, kreslířské potřeby, sportovní náčiní, stříbrné řetízky a náušnice, knížky, penály, CD a DVD, korálky, ale třeba i sladkosti. Po krásné vánoční besídce začalo to nejhlavnější – rozdávání a rozbalování dárků. Opět jsme viděli rozzářené oči a šťastné úsměvy na tvářích dětí. Ti starší se trochu ostýchaly dát najevo radost, ale v bytečcích, ve kterých se svými tetami žijí a kam nás pozvali, se i oni uvolnili a rozesmáli. Bylo vidět, že z dárků byly potěšeni všichni a jejich přání se splnila.

Všem, kteří se na této akci jakýmkoli způsobem podíleli, ať už zakoupením dárků, balením dárků, focením nebo organizováním této akce, velmi děkujeme. Jmenovitě podle abecedy se jedná:

Firmy a kolektivy: 5.B. - 25 žáků, Drogerie Teta, Jednota bratrská, kolektiv prac. OVÚS Městského úřadu, Kovovýroba Peřina, Laura, Město Chrastava, Papírnictví Zahradníková, Pošta Chrastava, SPHMCH, Stavebniny Pokorný, Velo a sport r.o.s. p. Dědík, ZŠ Chrastava

Sportovci: Stolní tenis Spartak, KČT, Kuželky, Perseus, PIKL - horolezci, Ženy II - Sokol

Jednotlivci:

  Bouda F.,Bitmanovi J. a A., Braunová I., Brodská, Búziková E., Canov M., Čepková V., Ducháček J., Efflerovi, Foyterová Ch., Furykovi, Hlavatá H., Hlucháň R., Hochmanová H., Hochmanová P., Hovorkovi, Hradcová L., Hruškovi, Kačenovi, Kmínková W., Koldová D., Kopalovi, Kopecký, Koškovi, Králová K., Králová T., Kratochvílovi, Kredbovi, Kupec, Kůrka, Loučkovi M. a Kl., Loučkovi V. a I., Marxová I., Marxovi, Nevrklová, Pečínkovi, Pěchovi, Peroutkovi, Peřinovi, Polívka, Půlpánová, Rožcovi, Ryvolová, Sehnoutkovi, Skálovi, Suchanová J., Šafaříková V., Šlechtovi, Šormovi, Urban P., Vackovi, Václavík B., Václavíková Z., Václavíková Zitka, Vajner D., Vajnerová E., Valdmanová H., Vaňkátovi, Vildová K., Vokounovi, Volná L., Vydra I., Vydrová K., Zahradníková Z., Zahradníkovi A. a Št., Žemličkovi

Trenéři kopané a rodiče hráčů ml. a st. přípravky FK Chrastava: Adámek J., Grusman P., Doležal J., Zach D.

Z celé akce je pořízen videozáznam a vše, co je zdokumentováno, bude nahráno na DVD a jako poděkování předáno těm, co pořídili dárky. DVD budou k vyzvednutí na infocentru. Ještě jednou patří všem velké díky. Dětský domov Krompach se nám představí v únoru v městské galerii na výstavě se svými výrobky, doplněnou fotkami z akcí a ze života dětí a kronikami. Na tuto výstavu jste srdečně zváni.

J. Marxová

Média:

reportáž TV RTM

zpravodajství TV RTM