Chrastava a povodně 2013

 Video TV Chrastava    fotogalerie

Povodně 2013, které postihly prakticky celé Čechy, Chrastavu naštěstí naplno nezasáhly. Řeka Jeřice, jejíž celý tok nedosahuje ani 20 kilometrů, a která se stala celorepublikovým symbolem zhouby při bleskových povodních 2010, se držela na 2. stupni (pohotovost), obávané trojce (ohrožení) se sice přiblížila (na 9 cm), ale nedosáhla jí.

Přes výše uvedené byl od pátečního večera do úterního rána (31.5. až 4.6.) non-stop v plné permanenci ve dvou směnách povodňový štáb. Informace občanům byly podávány na stránkách města (forum), na FB, místním rozhlasem, telefonicky i přímo na místech ústně. Hasiči již v pátek na Lužické Nise odstranili z vody některé kmeny, v sobotu preventivně zvedli na Jeřici o jeden metr všechny 4 povodňové zdvihací lávky a po celé období čerpali vodu ze sklepů a lagun tam, kde bylo třeba. Pracovníci radnice a technických služeb dále zajišťovali pytlování a rozvoz pytlů s pískem. To nejen dle požadavků do jednotlivých domů, ale též přímo k Jeřici. Jeřice je v současné době sice v podstatně lepším stavu (vyčištěnější a nové opěrné zdi) než byla v roce 2010, ale to neplatí bez výjimky. Na Jeřici totiž probíhají stále práce Povodí Labe a zdaleka ne všude jsou práce již ukončené. Navíc na dvou nejkritičtějších místech (U komína a u následného mostu) chci řešit s Povodím potřebu dostavby z důvodu kritičnosti dvou míst. Jak Jeřice, tak další dva toky, Lužická Nisa (1.SPA) a Vítkovský potok (nemá měřící zařízení) však splnily svůj hlavní úkol – nevylily se z břehů. Co se týká škod, tak ty byly zřejmě největší na Vítkovském potoku, kde se zřítila na rozcestí Vítkovské se Sportovní ulicí opěrná zeď, Vítkovský potok odnášel opěrné kameny i na některých dalších místech. Město bude uplatňovat vzniklé škody z fondů, jež uvolnila vláda ČR. Rozsah však bude proti povodním 2010 pochopitelně nesrovnatelně menší.

Dovoluji si i touto cestou vyjádřit sounáležitost se všemi občany našeho městečka, kteří prožili bezesné noci doma či přímo na březích našich vodních toků v obavách o to, co se bude dít, kteří měli zaplavené sklepy apod. Dovoluji si i touto cestou poděkovat všem pracovníkům, kteří pracovali v povodňových štábech či jakkoli jinak. Velmi pak chci poděkovat nabízené pomoci zvenčí. Jak na evakuaci osob, tak na odstranění překážek v toku, na dodávky jídla, nabízeli se brigádníci. Naštěstí jsme nabídky nemuseli využít (pouze využíváme nabídku Úřadu práce na navýšení stavu VPP o 10 pracovníků při úklidu způsobeného nepořádku na dobu dvou měsíců). Poděkovat chci touto cestou i všem složkám IZS, kteří se zajímali o to, jaká je situace v Chrastavě a byli připraveni okamžitě pomoci. Děkuji panu hejtmanovi, který se osobně opakovaně telefonicky o situaci v Chrastavě informoval a děkuji svým kolegům starostům na tocích nad i pod Chrastavou, se kterými jsme si pravidelně vyměňovali informace.

Jsme si vědomi toho, jak v republice bylo zasaženo mnoho obcí a měst podstatně více než Chrastava a tak chceme některému z postižených míst poskytnout finanční pomoc.

V Chrastavě probíhají každý první víkend v červnu třídenní Chrastavské slavnosti. Naštěstí do víkendu počítáme již i pátek, který letos vyšel na 31. května. A proto se po několikaletém posunu o den dopředu způsobený číslem 365 (při dělení sedmi, zůstává zbytek 1) posunuly slavnosti o týden dozadu. To Chrastavské slavnosti 2013 zachránilo. Jejich realizace při právě uplynulém víkendu by byla téměř nepředstavitelná, zatímco v termínu 7. až 9. června by mělo být počasí na letošní poměry vysoce nadstandardní. Všechny tímto na ně zveme.

 

V Chrastavě dne 04.06. 2013 Michael Canov, starosta

další fotografie zde (pořídila Water RESCUE Liberec) :
    http://waterrescue.rajce.idnes.cz/Monitoring_-_Jerice_Chrastava_2.6.2013_10.30-11.30/
    http://waterrescue.rajce.idnes.cz/Monitoring_-_Jerice_Chrastava_po_kulminaci_2.6.2013_15.00-15.30/