Kde nic tu nic v podání Petra Jablonského

videa TV Chrastava:      slavnostní otevření "NIC"     průběh bouracích prací

    fotogalerie z otevření     fotogalerie z průběhu bourání

 

Prezident republiky Miloš Zeman, bývalý prezident Václav Klaus, kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg, ministr financí Miroslav Kalousek, ale také Luděk Sobota či Oldřich Kaiser, ti všichni si našli čas a otevřeli v Chrastavě slavnostně nic. A ocenili, že jsme na tom v Chrastavě stejně jako je na tom celý stát. Kde nic tu nic.

 Omluva všem těm, kteří budovali kulturní dům

Ještě jednou se omlouvám tímto všem těm, kteří ze svého vlastního nadšení budovali v 80-tých letech kulturní dům v rámci akce Z. Vím, že všichni ti na něm nechali kus svého života. Ještě jednou se jmenovitě omlouvám panu Ladislavu Šírlovi, který byl po celou dobu výstavby stavbyvedoucím a vždy pevně věřil v dokončení této stavby a v její uvedení do provozu. Omlouvám se za to, že jsme to nedokázali.

 Někdy se může stát, že nic je více než něco

Poslední zbytky ruiny domu, který měl být chloubou Chrastavy jako kulturní dům, zmizely. A protože za daného stavu, kdy se z domu stalo jen nebezpečné strašidlo a kdy majitel byl nečinný, se stalo úspěchem již jen to, že životu nebezpečná ruina je pryč a hasiči mají opět k dispozici někdejší cvičiště, pojali jsme celou záležitost jako veselý happening. Tak to bral ostatně i sám pan Šírl, který se otevírání ničeho osobně zúčastnil. Čas nevrátíme a za daného stavu se opravdu jednalo o nejlepší a vlastně jediné možné řešení. Navíc se nakonec nenaplnily katastrofické vize o nákladech demolice (odborný odhad 10 milionů byl v soutěži 49 firem sražen na pouhých 12 % , což je asi rekord).

Výše uvedené osobnosti k velikému pobavení všech přítomných zastoupil populární imitátor Petr Jablonský, hrála country kapela Sešlost a své umění předvedlo hasičské mládí. A jsem moc rád, že otevírání ničeho nakonec mohl, i když se zpožděním, zúčastnit (pravý nikoli imitovaný) hejtman Martin Půta, přestože se původně omlouval, že se nic nedá dělat, ale přijet nemůže. Vůle být u ničeho však byla nakonec silnější.

 

V Chrastavě dne 28.05.2013 Michael Canov, starosta

 

28.05.2013 Liberecký deník – V Chrastavě otevřeli NIC

28.05.2013 Tv RTM  – reportáž z  otevření NIC

 

K demolici kulturního domu:

15.04.2013 Tv Chrastava Demolice „kulturáku" začala 

14.04.2013 Liberecký deník Kulturák v Chrastavě čeká v pondělí demolice

16.04.2013 Tv RTM zahájení demolice kulturáku

17.04.2013 Česká televize Ruina chrastavského kulturního domu jde k zemi

20.03.2013 web Chrastava Den D 15. duben - demolice „kulturáku“