Multifunkční hřiště slavnostně otevřeno

video TV Chrastava    fotogalerie

Ve středu 4. září 2013 bylo slavnostně otevřeno multifunkční hřiště, které vyrostlo za halou TJ Spartak Chrastava. Stavbu realizovala firma Linhart s.r.o. za 60% projektové ceny, tzn. za cca 6 milionů korun.

Pozvání přijal nejen hejtman Libereckého kraje Martin Půta, ale také bývalá československá atletka, běžkyně a držitelka současného světového rekordu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová (čas: 1:53,28).

Po slavnostním přestřižení pásky odstartovala Jarmila Kratochvílová štafetu 3x200 metrů a následně pokračovalo sportovní odpoledne žáků Základní školy Chrastava, kterým bude sloužit hřiště také během  tělesné výchovy.

Zájemci z řad veřejnosti si zde také mohou v odpoledních hodinách a o víkendu zasportovat. Rezervace je možná přes rezervační systém EVSTUPENKA (http://www.evstupenka.cz/multifunkcni-hriste-chrastava), nebo na prodejních místech EVSTUPENKY nebo také přímo v Základní  škole v Chrastavě.

Bc. Pavel Urban, vedoucí Společenského klubu

Odpoledne s Jarmilou Kratochvílovou

Odpoledne s Jarmilou Kratochvílovou

Nejlepší Československá atletka všech dob paní Jarmila Kratochvílová navštívila ve středu 4. září 2013 Chrastavu, kde slavnostně otevřela zbrusu nové multifunkční hřiště s atletickým oválem a sektory pro vrh koulí, skok vysoký a daleký. Větší pocty se nám již dostat nemohlo, neboť paní Jarmila je skutečně nejlepší Československou atletkou všech dob. Jen pro připomenutí: V roce 1983 vytvořila dva světové rekordy. Jeden ve finále na mistrovství světa v Helsinkách na 400 metrů (47,99 – ten překonala za dva roky východní Němka Kochová, jinak dodneška nikdo) a ten druhý ještě před MS 26. července na olympijském stadionu v Mnichově na 800 metrů (1:53,28). Tento světový rekord je zároveň rekordem mezi světovými rekordy, neboť  žádný z nich nevydržel tak dlouho jako ten paní Jarmily, již 30 let a stále drží (české rekordy Jarmila  Kratochvílová dodnes drží navíc ještě na 100 a 200 metrů, ty jsou již z roku 1981). V Helsinkách se stala Jarmila Kratochvílová dvojnásobnou mistryní světa (400 a 800 metrů) a získala stříbro ve štafetě na 4x400 metrů. Mezi dalšími úspěchy (několikanásobná mistryně Evropy atd.) ční stříbro z olympijských her v Moskvě. Ale o ten největší úspěch jí připravil komunistický režim bojkotem olympijských her v Los Angeles v roce 1984, kdy byla na vrcholu své atletické kariéry. 

Měl jsem tu obrovskou čest, nejdříve přivítat paní Jarmilu na radnici. Přijela i se svojí kamarádkou s časovou rezervou. Jak řekla, pro všechny případy, aby přijela na slavnostní otevření hřiště 100% včas, tak jak slíbila.  Poté, co otevřela multifunkční hřiště, odstartovala  historicky první atletický závod na atletickém hřišti, prošla si všechna sportoviště, dala rozhovory médiím a popovídala si a na přání se i vyfotografovala s lidmi, kteří ji oslovili, přijala pozvání pana ředitele školy, kde v ředitelně vyprávěla a vyprávěla o své životní lásce,  lehké atletice. A jen tak mimochodem si povzdechla, že za titul mistryně světa obdržela tři  tisíce korun a za světový rekord (pokud byl součástí vítězství na mistrovství světa) vůbec nic. Paní Jarmila také vyprávěla o tom, jak dodneška trénuje v Čáslavi mladé atletky. Z lásky k atletice, nikoli za peníze, trénuje zdarma, tak jako stovky jiných trenérů mládeže všech sportů. Vyprávěla o svém dosavadním největším úspěchu, když dokázala objevit a vychovat mistryni světa na 800 metrů Ludmilu Formanovou (1999). A také se zmínila o tom, že v Golčově Jeníkově, kde bydlí dodnes, atletická dráha není a děti při školních hodinách musí běhat po ulicích. Tak jako tomu bylo dodnes u nás. 

Na samý závěr její návštěvy jsem chtěl paní Kratochvílové ukázat něco, co nikde jinde v České republice nenajde a tak jsem se s ní a s její kamarádkou projel na transbordéru v Kolonce. 

Při povídání si u pana ředitele vyslovila paní Jarmila Kratochvílové přání, aby se naše škola  věnovala atletice co nejvíce a pokud se najde nějaký opravdový talent, který by chtěl na atletickém oválu denně trénovat, aby mu to pan ředitel zdarma umožnil. Pan ředitel to nejlepší československé atletce všech dob slíbil.    

V Chrastavě dne 06.09.2013 

Michael Canov, starosta

Média:

04.09.2013 ČTK: Chrastava má po letech funkční hřiště, zaplatila ho z pokuty

05.09. 2013 Liberecký deník: Světová rekordmanka otevřela multifunkční hřiště + video na FB

05.09.2013 Tv RTM:  Video TV RTM - Chrastava - otevření multifunkčního hřiště

05.09.2013 Genus Plus: CHRASTAVA: Nové funkční hřiště město zaplatilo z pokuty  

11.09.2013 TV RTM (5 minut) Slavnostní otevírání multifunkčního hřiště

Článek související:

21.06.2013 Výstavba multifunkčního hřiště startuje