Koupaliště v Chrastavě obětí vyhláškových nesmyslů

Normy pro jakost vody pro přírodní koupaliště, kterým je oficiálně i koupaliště v Chrastavě, dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví 238/2011 Sb. explicitně stanovuje pro střevní enterokoly limit pro výbornou jakost v příslušných jednotkách 200 (ještě přijatelná 400) a pro Escherichia coli 500 (ještě přijatelné 1000). Výsledek dosud jediného měření v roce 2013 ze dne 27. 5. 2013 zní: střevní enterokoly 96 a pro Escherichia coli 52.

Tzn. výsledky jsou několikrát lepší než pro výbornou jakost. Přesto v údajích Krajské hygienické stanice v Liberci se nad Chrastavou mračí červený panáček a Česká televize informovala v Událostech dne 18. 6. 2013 o znečištěné vodě po povodních na Slapech, Vltavské kaskádě a na chrastavském koupališti.

 

Příčinou nesmyslů je nesmyslná vyhláška

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví si zaslouží dle mého názoru ocenění úřednický paskvil snad desetiletí a zapříčiňuje nesmysly.

Nesmysl číslo jedna: I kdybychom měli ve skutečnosti po celou letošní sezónu na koupališti vodu vhodnou pro kojence, oficiálně bude voda pro koupání stále nevhodná.

Na tom, jaké máte ve vodě mikrobiologické ukazatele v daném roce vůbec ale vůbec nerozhoduje podle vyhlášky to, jaké je ve skutečnosti máte, ale jaké jste je měli v minulých 4 letech.

Citece vyhlášky: § 9 Posuzování a klasifikace mikrobiologických rozborů. (1) Po ukončení každé koupací sezóny se pro každé monitorovací místo sestaví soubor údajů, který zahrnuje výsledky stanovení ukazatelů podle § 5 za právě skončenou a 3 předchozí koupací sezóny. Soubor údajů musí obsahovat přinejmenším 4 výsledky pro každý ukazatel z každé hodnocené koupací sezóny. Byla-li však některá z hodnocených koupacích sezón kratší než 8 týdnů, obsahuje soubor údajů nejméně 3 výsledky.

Nesmysl číslo dvě: Vynikající výsledek může udělat z vody vhodné pro koupání vodu nevhodnou.

V minulých letech jsme měli na koupališti vodu ke koupání vhodnou. Jelikož však dle vyhlášky se pracuje s percentily a se směrodatnou odchylkou, může vynikající výsledek sice zlepšit průměr, ale zároveň natolik zvětší směrodatnou odchylku, že ve výsledku se stane z vody vhodné voda nevhodná. A přesně to se stalo v Chrastavě předloni. V důsledku toho byla oficiálně po celý loňský rok voda pro koupání nevhodná a letos (jak je uvedeno výše), bude též).

Citace vyhlášky: Příloha č.1: Při percentilovém zpracování logaritmicko-normální hustoty pravděpodobnosti (v dekadických logaritmech) mikrobiologických údajů získaných z jednoho monitorovacího místa se hodnoty percentilů stanoví takto:

1. Pro každou hodnotu ze sestaveného souboru údajů se vypočítá hodnota dekadického logaritmu (log10). Je-li zjištěna nulová hodnota, použije se místo toho dekadický logaritmus nejnižší meze detekce použité analytické metody.

2. Vypočte se aritmetický průměr logaritmovaných hodnot (mý)

3. Vypočte se směrodatná odchylka logaritmovaných hodnot (sigma).

4. Hodnoty 90. a 95. percentilu hustoty pravděpodobnosti dat se vypočítají z následujících vztahů

a) 90. percentil = antilog(mý+1,282 sigma) = 10(mý+1,282 sigma).

b) 95. percentil = antilog(mý+1,65 sigma) = 10(mý+1,65 sigma).

 

Závěr

O celém problému jsme již jednali s KHS LK po celou loňskou sezónu. Ředitel KHS LK MUDr. Vladimír Valenta Ph.D. mezitím povýšil na hlavního hygienika České republiky. Vím, že o problému ví a že bude navrhovat vyhlášku novou. Do té doby budeme vedle oficiální informace o vodě nevhodné ke koupání zveřejňovat i pravdu, tj. skutečná data o posledních měřeních na našem koupališti.

 

V Chrastavě dne 19.06. 2013 Michael Canov, starosta

Odkazy:

Protokol měření ze dne 27. 5. 2013

Vyhláška 238/2011 Sb. příloha č.1

Média: 18.06.2013 Česká televize Koupaliště po povodních

            20.06.2013 Česká televize Na koupališti v Chrastavě je voda nevhodná ke koupání, říkají hygienici
Paní hygienička nemluví celou pravdu, když tvrdí, že se zohledňují pro kvalitu současné vody i výsledky minulých let. Ve skutečnosti kvalitu současné vody tvoří dle hygienické vyhlášky jenom výsledky minulých let (současné výsledky absolutně vůbec). A o tom, že výsledky minulých let zásluhou nesmyslně postavené směrodatné odchylky ve vyhlášce vynikající výsledek paradoxně posunul z vody vhodné do vody nevhodné, nemluví vůbec. I pan redaktor se mýlí. I kdyby se skokově změnila voda z Vítkovského potoka na vodu kojeneckou, dle vyhlášky by se letos nic na oficiálním hodnocení jako vody nevyhovující nezměnilo.

            22.06.2013 MF DNES Tady se nekoupejte, varují hygienici. Vše je v pořádku, brání se Chrastava

            06.07.2013 Deník 5+2 Močůvka nebo pitná? Chrastava se hádá o kvalitu vody v koupališti

Článek související:

27.07.2012 Čím hůře tím lépe aneb paskvil ministerstva zdravotnictví na druhou