Podaří se zlikvidovat garáž hrůzy?

fotogalerie

Kdo by z Chrastavanů neznal zelenou garáž u řeky Jeřice naproti budově Seppu, která léta sloužila jako autodílna. Nikdy nebyla z estetického hlediska zrovna výstavním kouskem, ale tak nějak jsme si na ni za ty roky všichni zvykli.

Tato garáž se však ocitla na překážku realizace II. etapy přeložky komunikace II/592 vedoucí Pobřežní ulicí (akce Libereckého kraje za podpory evropské dotace, výkupy pozemků a staveb však byly zcela na náklady města). Z tohoto důvodu jsme v roce 2009 oslovili paní majitelku se žádostí o odkup dle úředního odhadu, který činil 2.276.560 Kč. Paní majitelka odmítla prodej s tím, že požadovala miliónů dvanáct. To bylo pro nás pochopitelně zcela nepřijatelné, nicméně nechtěli jsme jít do zdlouhavého procesu vyvlastnění za odhadní cenu a přestože úřední odhad byl vzhledem k tehdejšímu stavu garáže pro majitelku více než příznivý, nabídli jsme jí odkoupení za dvojnásobek odhadní ceny. Přestože jsme nabídku na odkoupení za dvojnásobek (což tehdy činilo přes 4,5 mil. Kč) učinili opakovaně, paní majitelka stále odmítala a požadovala nadále urputně cenu přesahující 10 milionů (při opakovaných jednáních její požadavek kolísal mezi 10 a 15 miliony).

Přišel 7. srpen roku 2010 a s ním hrůzná blesková povodeň, která zasáhla i garáž, když zcela urvala její stranu u řeky a i dále ji poškodila. Po několika málo dnech se v největším shonu v mé kanceláři zničehonic objevila paní majitelka s tím, že tedy souhlasí s prodejem garáže za 4.553.120 Kč. Odvětil jsem jí však, že nabídka nezněla na dvojnásobek částky 2.276.560 Kč, ale na dvojnásobek úředního odhadu, který musí být pochopitelně aktuální, tzn. po povodních musí být udělaný znovu. S tím majitelka ostře nesouhlasila a požadovala oněch 4,5 mil. Kč, což pro nás bylo vzhledem k povodňovému stavu garáže pochopitelně nepřijatelné a více než nehorázné. Přestože garáž se dostala po povodních do hrozného stavu a dle mého laického pohledu dosáhla její hodnota záporných hodnot, byla úředně oceněna hodnotou přesahující milión korun (1.049.990 Kč). Na další schůzce byla s tímto úředním odhadem paní majitelka seznámena, stejně tak s trvající nabídkou na odkoupení za dvojnásobek úředního odhadu, což v daný čas činilo částku přesahující dva milióny korun (2.099.980 Kč). Paní majitelka odmítla.

Číše trpělivosti přetekla. Byla realizována II. etapa přeložky, která se na svém konci musela mezi Vítkovskou ulicí a secesním mostem oproti původním předpokladům zakřivit a vyhnout se obloučkem této garáži (a přijít v dané části o chodník). Paní majitelka se ve své zlobě snažila dokonce zabránit realizaci s garáží sousedící popovodňové zvedací lávky, když opakovaně nepravdivě obviňovala dělníky, že při práci vstupují na její pozemek a podala udání (nepravdivé a nehorázné) na město Chrastava za černou stavbu.

Přeložka ve své druhé etapě byla zdárně dokončena, zvedací lávka též. Zelená garáž nadále nejenže hyzdí své okolí, ale vzhledem ke svému stavebnímu stavu ohrožuje chodce (a především děti) mířící v jejím těsném sousedství na lávku. Za daného stavu zasáhnul stavební úřad a nařídil svým rozhodnutím ze dne 21.03.2013 majitelce garáže její demolici v termínu do 31. 5. 2013. Rozhodnutí stavebního úřadu sice vzhledem ke katastrofálnímu stavu garáže vylučuje odkladný účinek odvolání, nicméně pravomocné není a odvolací orgán může rozhodnutí prvostupňového stavebního úřadu zrušit. Snažím se však věřit a doufám, že vzhledem k tragickému stavu garáže odvolací orgán rozhodnutí chrastavského stavebního úřadu naopak pravomocně potvrdí a k demolici garáže hrůzy skutečně dojde.

 

V Chrastavě dne 5. 4. 2013 Michael Canov, starosta

 

Odkaz: Nepravomocné rozhodnutí OVÚS MěÚ Chrastava ze dne 21.03.2013

Média: Liberecký deník 10.04.2013 Garáž hrůzy půjde k zemi, může zabíjet