Fotbalisté slavili devadesátiny

video TV Chrastava

„Kdo nezná svoji minulost, nemůže rozumět přítomnosti“, říká jedna prastará moudrost. A nutno ocenit, že právě o předválečnou minulost se začali intenzivně zajímat chrastavští fotbalisté. Když se totiž po 2. světové válce vyměnilo v Chrastavě obyvatelstvo, začal se hrát v Chrastavě fotbal tam, kde zůstalo fotbalové hřiště a nikdo se nezajímal o to, jak a kdy se fotbal v Chrastavě začal hrát. A tak tomu bylo donedávna. Až když skupina fotbalistů v čele s Petrem Rozmajzlem mladším začala pátrat, našla odpověď v Bavorském Novém Jablonci (Neu Gablonz), kde je uložen Chrastavský archiv, který shromáždili někdejší němečtí obyvatelé Chrastavy. A zde zjistili mnoho detailů o počátcích fotbalu v Chrastavě, a jako základní údaj to, že první chrastavský oddíl byl založen v červnu 1923.

Fotbalisté uspořádali celodenní oslavy těchto devadesátin. Divácky bezesporu nejatraktivnější částí bylo utkání herců z populárního seriálu „Okresní přebor“ proti naší staré gardě a závěr oslav patřil ohňostroji.

Osobně jsem rád, že město tyto oslavy podpořilo a také jsem rád, že jsem se na vlastní oči přesvědčil o až neuvěřitelném boomu chrastavského áčka, které jako nováček vyšší soutěže opět jako dosud vždy (pošesté v řadě) vyhrálo. Okamžik, kdy doženeme Hrádek nad Nisou a slavně ho porazíme v mistrovském utkání, se prostě nezadržitelně blíží. Takže blahopřeji. Blahopřeji ovšem nejen fotbalistům současného A-týmu dospělých, ale všem, kteří chrastavským fotbalem prošli a něco pro něj vykonali, ke krásným a úspěšným 90-ti nám Ať se nadále daří.

 

V Chrastavě dne 23. září 2013 Michael Canov, starosta

 

Stránky oddílu kopané TJ Spartak Chrastava

Fotogalerie na stránkách TJ Spartak

Video z ohňostroje na stránkách TJ Spartak

Články a videoreportáže související:

2011 Okénko starosty na téma rekonstrukce hřiště po povodních

2012 Fotbalové hřiště je po dvou letech opět otevřeno

2013 Fotbalové turnaje partnerských měst