Nový dotační fond Libereckého kraje

Liberecký kraj pod vedením hejtmana Martina Půty a v gesci náměstka Marka Pietera připravil zcela nový dotační fond Libereckého kraje. Celková dotační částka se zvýšila z původně plánovaných 20,6 mil. Kč, které plánovala minulá krajská vláda, na 50,75 mil. Kč. Především se však uchazeči utkají na „férovku“. Již tedy žádné ničím neodůvodněné krajské dotace vydané z ruky pro firmu vlivného strýčka či manželky, ale řádná soutěž mezi uchazeči, jejichž žádosti budou bodovány dle příslušných kritérií. Tato kritéria již byla schválena únorovým krajským zastupitelstvem a budou zařazena do jednotlivých výzev resortních programů, resp. podprogramů. Výzvy budou zveřejněny 26. 3. na webových stránkách Libereckého kraje http://www.kraj-lbc.cz/. Otevření jednotlivých podprogramů a uveřejnění výzev z Dotačního fondu Liberec je připraveno na 29.3.2013.

 

1.kolo výzev 2013

Dotační fond Libereckého kraje

11,5 mil.Kč

Program resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova

6,5 mil.Kč

Program resortu zdravotnictví, tělovýchovy a sportu

4,7 mil.Kč

Program resortu životního prostředí a zemědělství

5,6 mil.Kč

Program resortu školství, mládeže a zaměstnanosti

9,5 mil.Kč

Program resortu kanceláře hejtmana

2,95 mil.Kč

Program resortu dopravy

5 mil.Kč

Program resortu sociálních věcí

5 mil.Kč

Program resortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury

 

V rámci programů jsou následující podprogramy:

podprogram na podporu jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje (pro 1. kolo alokace 8 mil. Kč), podprogram na záchranu a obnovu památek v Libereckém kraji (pro 1. kolo alokace 3,4 mil. Kč), podprogram obnovy venkova (pro 1. kolo alokace 9,5 mil. Kč). Dále např. tyto podprogramy: podprogram na podporu sociálních služeb, podprogram na kulturní aktivity v Libereckém kraji, podprogram rozvoje cyklistické dopravy, podprogram ochrany přírody a krajiny, podprogram podpory lesnictví, podprogram školního sportu a tělovýchovy, podprogram preventivních a léčebných projektů

 

Připravuje se také druhé kolo výzev do Dotačního fondu Libereckého kraje. Výzvy budou uveřejněny v červnu 2013. Předpokládaná částka pro druhé kolo výzev je 30 mil. Kč.

 

Závěrem zdůrazňuji: Dotační fond není zdaleka určen pouze pro obce. Naopak, dá se říci, že je určen prakticky pro kohokoliv. Pro nestátní neziskové organizace, pro příspěvkové organizace zřízené obcí a krajem, pro zájmová sdružení právnických osob, pro obchodní společnosti s podílem obcí a kraje, pro podnikatelské subjekty i pro fyzické osoby nepodnikající.

 

 

V Chrastavě dne 11. 3. 2013         Michael Canov, starosta a zastupitel LK