Beseda Policie ČR a Water RESCUE Liberec v Mateřské škole v Chrastavě v Revoluční ulici


zdroj: Liberecký deník

video TV Chrastava

V úterý 16. dubna 2013 navštívili příslušníci Policie ČR a členové Water RESCUE Liberec Mateřskou školu v Revoluční ulici v Chrastavě. Preventistka Policie ČR por. Bc. Pavla Nováková z Územního odboru Liberec dětem ukázala modelové situace, do kterých by se mohli dostat kdykoliv a kdekoliv. Mezi ně například patřila ztráta holčičky ve velkém městě, nedovolené vypůjčení – krádež koloběžky či situace, kdy chce neznámý „údržbář“ od dítěte pustit do bytu v době, kdy nejsou rodiče doma. Všechny příběhy nakonec dopadly dobře a pro děti to bylo velmi poučné. Preventiska s dětmi procvičila i signály, se kterými se setkají na semaforu a na praktickém příkladu s jedním z žáků, který byl oblečen jako policista i příkazy pomocí zastavovací „plácačky“.

Děti dále vyslechly přednášku členů Water RESCUE Liberec o potápění a bezpečnosti u vody. Ukázka byla i praktická, kdy vedoucí potápěč WRL pan Rudolf Klusáček názorně ukázal, jak vypadá vystrojený potápěč včetně potápěčské techniky, pomůcek pro orientaci ve vodě a bójí pro vytyčování objektů pod vodou. Děti si na sobě vyzkoušely pulzní oxymetr, který měří nasycenost krve kyslíkem a poslechly si tlukot vlastního srdíčka fonendoskopem.

Na dvoře ukázal nprap. Tomáš Ciešlák dětem vozidlo Policie, které slouží jako pojízdná kancelář při vyšetřování dopravních nehod a také si mohli z blízka prohlédnout sanitku a technické vozidlo Water RESCUE Liberec.

Děkujeme vedení a dětem z Mateřské školy v Revoluční ulici v Chrastavě za příjemně strávené dopoledne. Plně doufáme, že naše beseda předejde nepříjemným situacím jak z hlediska bezpečnosti doma či ve městě, tak i při hraní si u vody.

Martin Trojan, místopředseda Water RESCUE Liberec

V Liberci dne 18. 4. 2013

 

Média: 20. 4. 2013 Liberecký deník