Výstavy v květnu

Společenský klub připravil na měsíc květen hned dvě výstavy. První z nich je již tradiční výstava prací žáků výtvarného kroužku ZUŠ Chrastava pod vedením paní učitelky Ivany Vykypělové.

Žáci nám představí své malby a výrobky, které za rok od loňské výstavy vytvořili. Letos jejich výstava nese název „Výtvarný jazyk“ a jste na ni zváni do Městské galerie až do 29. května. Výstava bude zahájena vernisáží v pátek 4. května 2012 v 15:30 hodin v infocentru.

Druhá výstava je ojedinělá a o to více zajímavá. Na několik měsíců nám zapůjčil svá díla německý umělec pan Erwin POHL, rodák z Chrastavy, který se zde narodil 2. 9. 1914. Nyní žije ve Furthu im Wald. Pan Erwin Pohl pracoval mnoho let ve sklářsko – keramickém a porcelánovém průmyslu jako návrhář. Po odchodu z aktivního pracovního života se věnoval novým technikám. Jeho díla visí na řadě místech, jako je Waldsassen, Tirschenreuth, Neustadt an der Waldnaab, Weidebn, Luhe-Wildenau, Winklarn, Schönsee, Cham, Waldmünchen, Neukirchen b. Hl. Blut, Furth im Wald, Lohberg, Arrach, Regen, Freyung, Grafenau, Passau. Nyní máme možnost spatřit i my v Chrastavě část díla sklářského výtvarníka Erwina Pohla.

Jedná se o výstavu obrazů s malbou na skleněném pozadí. Velká část díla Erwina Pohla se nachází v sále městské knihovny při správním soudu v Regensburgu jako stálá expozice. Art-Forum Východoněmecké galerie také vlastní jeho některá díla. Po určité době, kdy došlo ke zhodnocení malby na skleněném pozadí v expressionosmu díky skupině „Blauer Reiter – Modří jezdci“, začal ve stejném čase Erwin Pohl s tzv. naivní malbou na skleněném pozadí v 2. pol. 20. století a vtiskl této malbě vlastní nový nádech. To neplatí jen s ohledem na částečně abstraktní motivy a formy, ale také s ohledem na použité materiály, jako je např. křída, saze, rez, fólie nebo tuž. Výstavu jeho obrazů můžete spatřit v Městském muzeu. Všechny Vás co nejsrdečněji zveme na slavnostní otevření výstavy. Vernisáž proběhne v pátek 4. května 2012 v 11:00 hodin v muzeu a umělec pan Erwin Pohl se nám představí osobně se svými přáteli.

 

Jitka Marxová