Jazyková bitva dovršena naším vítězstvím

Jak napsat česky název města, které obsahuje znaky, které česká abeceda nemá a přitom nemá oficiální český ekvivalent (jako třeba München – Mnichov, Warszawa – Varšava či Wrocław – Vratislav).

S tímto problémem jsme se setkali poprvé již v roce 2008, když jsme chtěli vzdát hold našemu partnerskému městu: Lwówek Śląski a pojmenovat po něm ulici. Zákon o obcích 128/2000 Sb. totiž stanovuje v § 29 odst. 1 doslova: „Název obce, jejich částí, ulic a jiných veřejných prostranství se uvádějí vždy v českém jazyce“.

Co s tím? Již v roce 2008 se rozhořel boj o to, zda je název Lwówek Śląski česky či nikoli. Ministerstvo vnitra (opakovaně) a Ústav pro jazyk český tvrdili, že nikoli, ústavněprávní výbor PČR raději ani neodpověděl. My jsme tvrdili že ano, protože neexistuje oficiální český ekvivalent.

A hle máme pravdu!!!! V roce 2012 zastupitelstvo takříkajíc natvrdo schválilo 3. 9. 2012 pod bodem 2012/04/XIV název ulice „Města Lwówek Śląski“. Ministerstvo vnitra tak bylo donuceno konat. A to buďto konstatovat, že je název „Města Lwówek Śląski“ v českém jazyce a tudíž v souladu se zákonem anebo dát záležitost k rozlousknutí Ústavnímu soudu (kde ovšem v dosavadních sporech vedeme s MVČR 3:0) .

Ministerstvo vnitra konstatovalo, „že „název ulice Města Lwówek Śląski je podle názoru Ústavu pro jazyk český AV ČR uveden v českém jazyce (a splňuje tedy dle Ministerstva vnitra požadavek prosté zákonnosti).“

Dále se sice MVČR rozohňovalo nad tím, že je název metodicky hrubě nesprávný, neboť má být přídavným jménem (jakoby neexistovaly např. ulice „Kapitána Jaroše, Třída 1. máje apod.), ale samotné jimi navrhované varianty: Lvovecká, Lvuvecká, Lvoveckoslezská či Lvůvku Slezského dokazovali, že jsme řešení se zachováním originálního názvu v 1. pádě zvolili jako jediné možné, neboť veškeré pokusy v podobě přídavných jmen svévolně originální název zbavovaly originálních znaků.

Kdysi mě na trutnovském gymnáziu trápil na češtinu pan profesor Hátle. Pokud ještě žije, kéž by se dozvěděl o jazykovém úspěchu svého někdejšího nezbedného žáka. Nevěřil by vlastním očím a uším.

V Chrastavě dne 29. 10. 2012 Michael Canov - starosta města