Turistický oddíl hodnotí uplynulou sezónu 2012

video - Hracholusky      video - Tiské stěny

 

Klub českých turistů odbor Chrastava má nyní 84 členů a průměrný jeho věk je něco přes 66 let. Přesto jsou turisté aktivní a činní. Sedmičlenný výbor se schází pravidelně a členové jsou o všem informováni na členských schůzích.

Hned 7. ledna 2012 jsme uspořádali v CVA 39. ročník „Chrastavských šlápot“. Na čtyři různě dlouhé trasy se vydalo 620 účastníků. Jaro jsme přivítali v polovině dubna zájezdem do Lomnice nad Popelkou na „Jarní pochod Podkrkonoším“. I když bylo sychravo a zima, vyrazili jsme na vrch Tábor k Tichánkově rozhledně z roku 1911, vysoké 35 m na kterou vede 145 schodů. Tradiční jarní vycházku na Výhledy pořádá KČT ve spolupráci s osadním výborem Vítkov již mnoho let. Jedná se o setkání turistů tří zemí. Tato akce se setkává s velkým ohlasem. Letos se konala 21. dubna za krásného počasí a zúčastnilo se jí neuvěřitelných 280 lidí. V sobotu 5. května jsme se individuálně vydali do Hrádku nad Nisou na 41. ročník tradičního pochodu „Lužické padesátky“. Někteří z nás nezapomněli ani na „Loupežnickou pěšinu“ v Mníšku, která se konala o týden později 19. května. Na další výlet jsme se vypravili 26. května do Saského Švýcarska na pevnost a hrad Königstein. I tady nám přálo počasí a byli jsme nadšeni z prohlídky rozsáhlého komplexu čítajícího přes 50 rozmanitých budov. Navštívili jsme mimo jiné nejstarší dochované kasárna v Německu, kapli, zbrojnici, hladomornu, první podsádkový kostel v Sasku z roku 1676, Klenotnici, Studniční dům s nejhlubší studnou v celém Sasku – 152,5 m, Magdalenin hrad s historickým vinným sklepem, výstavní síň. Trasa kolem pískovcových hradeb měří téměř 2 km a ohromující výhledy do širokého okolí a údolí řeky Labe berou dech. Při zpáteční cestě jsme se krátce zastavili ve městě Pirna. Prohlédli jsme si Staré město, kde se nám líbilo, ale hradem a zámkem Sonnenstein jsme byli zklamáni. Park byl neudržovaný a objekt zavřený. 2. června se konal 42. ročník „Líšenských pochodů Českým rájem“, kam dorazili i někteří z nás. Na dalším zájezdě jsme zažili také malé rozčarování. Na pochodu v Chomutově 9. června jsme složitě hledali rozcestníky a modrou značku a nemile nás překvapila neznalost na infocentru. Zaregistrovali jsme se v Jirkově a při cestě zpátky do Chomutova jsme naopak byli mile překvapeni, a to v podobě krásného barokního zámku Červený Hrádek s nádherným parkem.

Podzimní týdenní dovolenou od 8. – 15. září jsme letos naplánovali u přehrady Hracholusky. A byl to opravdu vydařený týden! Pěkné ubytování v penzionu „U Vlčků“, chutná polopenze, příjemná obsluha a milí místní lidé, nádherné počasí, dokonce ještě koupání v přehradě, sběr hub, posezení při kytaře, urputné boje u karet a poznávání zdejší přírody a památek na výletech.

Při cestě do Touškova, odkud jsme byli kousek ubytováni, jsme se zastavili na prohlídku Průhonického parku. Zámek Průhonice není pro veřejnost bohužel přístupný, ale konají se zde svatby a výstavy. Nádherný a rozlehlý park je udržovaný na všech místech – staleté stromy, skalky, bylinné záhonky, jezírka, potoky, splavy, můstky, louky, keře, květiny, vyhlídky. Na první pěší výlet jsme se vydali v neděli přes obec Plešnice na hrad Buben ze 14. století. Odtud jsme došli k vodní nádrži Hracholusky, která se rozprostírá na 470 ha a dosahuje místy hloubku až 30 m. Přehrada byla vybudována v letech 1959 – 1964 na řece Mži, délka sypané hráze je 270 m a výška necelých 27 m. Téměř celou jsme ji propluli parníkem, minuli jsme Pňovský železniční most, vystoupili jsme ve Vranově a pokračovali okolo Hornického muzea až do Stříbra.V pondělí jsme odjeli do vesnice Lipno. Rozdělili jsme se na dvě skupiny. První šla zpátky přes Chrástov a Pernarec a druhá přes vyhlídku nad přehradou, v které jsme se pak i vykoupali. V úterý jsme zajeli do Konstantinových lázní. Odtud jsme došli Hadí stezkou ke zřícenině Švamberk s nově vybudovanou vyhlídkou, kousek od neudržovaného kostela a kaple Krasíkov. Pokračujeme prudkým kopcem na Ovčí vrch, kde se nachází rotunda a mohyla na památku selských povstání roku 1686. Přes Horní a Dolní Polžice se vracíme do lázní a se zastávkou ve Stříbře jedeme zpět na naši základnu. Po nočním lijáku putujeme do Plzně, kde jsme měli domluvenou exkurzi v Pivovaru Prazdroj. Někteří z nás navštívili i Pivovarské muzeum. Jiní zašli do Muzea strašidel, Muzea loutek, Historického podzemí s replikou velkého vodního kola nebo vyšlapali 301 schodů na ochoz věže ve výšce 62 m Katedrály sv. Bartoloměje. Jedná se o nejvyšší kostelní věž v ČR – 102,6 m. Plzeň jsme si prostě užili každý podle svého. Ve čtvrtek jsme v Horní Bříze v Muzeu keramiky získali zajímavé informace od ochotné průvodkyně a opět ve dvou skupinách došli k rozhledně Krkavec. Kamenná rozhledna uprostřed rozsáhlých lesů ve výšce 504 m n. m. je po rekonstrukci opět přístupná, ale my jsme to štěstí neměli. Všichni jsme se sešli v obci Chotíkov a po příjezdu do penzionu se většina z nás ještě vydala na procházku po okolí. V pátek za mlhy procházíme Úterskou loukou a napojujeme se na naučnou stezku Šipín. Přes Bezemínské hradiště okolo kostelíku sv. Barbory z roku 1709 a Dudákovského mlýna se dostáváme na Starý most a Šipínské hradiště. Vystoupáme k romantické zřícenině hradu Gutštejn, který se tyčí

nad potokem Hadovka. Dojdeme do obce Okrouhlé Hradiště a někteří pokračují až do Konstantinovek. Po návratu si zabalíme a v sobotu při zpáteční cestě zajíždíme ještě jednou do Plzně, kde vystupuje většina žen a mužská část si jede prohlédnout Air Park ve Zruči. Jedná se o soukromé Muzeum vojenské techniky. Po obědě na Bouchalce uháníme spokojeni k domovu.

V sobotu 6. října nás čekal podzimní jednodenní výlet do Tiských skal, které patří k nejstarším turistickým oblastem Labských pískovců a jsou přírodní památkou. Dělí se na dva okruhy – Velké a Malé stěny, jimiž vedou prohlídkové trasy, které jsme si obě prošli a byli jsme nadšeni. Stejně tak se nám líbila i druhá část výletu. Po vydatném stoupání se zastávkou na Drážďanské vyhlídce, jsme se dostali k Děčínskému Sněžníku – nejvyšší stolové hoře u nás. Po vyjití 153 schodů na 33 m vysokou kamennou rozhlednu se nám naskytl úžasný výhled na celé Českosaské Švýcarsko. Jako každoročně jsme se zúčastnili 20. října „Výšlapu na Popovou skálu“ v Hrádku nad Nisou. Celý rok završíme 8. prosince, kdy projdeme trasy Chrastavských šlápot a odpoledne se sejdeme na výroční členské schůzi.

KČT vám přeje krásné vánoční svátky a zve vás na jubilejní 40. ročník Chrastavské šlápoty 12. ledna 2013. Trasy jsou stejné jako při prvním ročníku a v cíli na vás čeká malá upomínka.

za KČT J. Marxová