Tourtec 2012

Stalo se již tradicí, že se Město Chrastava zúčastňuje Mezinárodního veletrhu cestovního ruchu „Tourtec “, který pořádá Okresní úřad v Jelení Góře v Polsku. Bylo tomu tak i letos, kdy ve dnech 11. – 12. května 2012, prezentovala popáté Chrastavu delegace v čele s místostaroskou Zitou Václavíkovou, vedoucím Společenského klubu Pavlem Urbanem a referentkou infocentra Jitkou Marxovou.

Veletrh se konal již počtrnácté, opět na Place Ratuszowym (Radniční náměstí) a letos byl přihlášen rekordní počet vystavovatelů a prodejců - celkem 158, z toho 11 z České republiky. Bylo si zde co prohlédnout a ochutnat. Nabídka byla široká samozřejmě od vystavovatelů z Polska, ale i z Německa a Holandska. Zastoupeny byly cestovní kanceláře a agentury, firmy zabývající se turismem a ubytováním, hotely, různá sdružení, města a obce, lázeňské lokality. Prezentovali se zde také výrobci regionálních produktů, např. sýry, domácí koláče a chleba, klobásy, víno, medovina, ale i ruční výšivka, keramika nebo česká bižuterie. Návštěvníky veletrhu čekal bohatý doprovodný program – vystoupení uměleckých souborů a zpěváků, ukázky místních dětských souborů a sportovních klubů, soutěže, semináře, možnost vyzkoušet si let bezmotorovým letadlem. Organizátoři letos připravili překvapení v podobě vystoupení Souboru běloruských lidových písní „Kalinka“ ze Zaluk.

Cíl veletrhu byl jednoznačně splněn – nabídnout zajímavou a atraktivní dovolenou, výlety, putování. Poznat tradice a různé přírodní lokality, navštívit magická místa a památky. Naplánovat si odpočinek či adrenalinové zážitky. To vše a mnoho dalšího „Tourtec 2012“ ukázal a nabídl.

Jitka Marxová