Oprava morového sloupu

 

video TV Chrastava   fotogalerie

V polovině května 2012 byly ukončeny restaurátorské práce na mariánském sousoší (morový sloup) zdobící náměstí 1. máje.

Práce byly součástí II. etapy oprav a městu se na ni podařilo získat finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013, Fondu mikroprojektů v rámci projektu „Obnova památek v pohraničí – Chrastava, morový sloup“.

V této etapě bylo provedeno například ošetření památky biocidním nátěrem, revize kovových prvků, odrezení a  výměna zkorodovaných kotvících prvků, včetně provedení zlacení na atributech plastik světců. Morový sloup je nemovitou kulturní památkou a proto byly práce prováděny odborným restaurátorem panem Václavem Snížkem pod dozorem pracovníků státní památkové péče.

První etapa oprav proběhla již na konci minulého roku a finančními prostředky se na ní podílelo Ministerstvo kultury ČR, které nám poskytlo dotaci ve výši 159 tis. Kč. V rámci té se provedlo zejména restaurování plastik.

V současné době jsme opět požádali Ministerstvo kultury ČR o poskytnutí dotace, a to na poslední zbývající část oprav – III. etapu, v rámci které by se měly opravit schody kolem morového sloupu. Pokud budeme úspěšní (rozhodnutí ministerstva čekáme během léta), práce by se měly zahájit během podzimu s termínem dokončení do konce letošního roku. Tím by se oprava morového sloupu ukončila a byla kompletní.

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM

Ing. Lenka Míšková, referent dotací ORM