Nisa - řeka, která spojuje

fotogalerie   video TV Chrastava

O víkendu 22.- 24. června 2012 proběhla akce „Slavnosti řeky NISA“.

Stalo se již tradicí vítat vílu řeky Nisa s jejím doprovodem. Vodáci a skauti s vílou Nisou vyplouvali v pátek od pramene řeky Nisy z Nové Vsi až do Ostritz v Německu. V Jablonci nad Nisou byla akce zahájena průvodem a doprovodným programem, např. „Bubny na Nise“ nebo „Nebe nad Nisou“. Nezapomnělo se ani na čištění řeky. Po převzetí poselství začalo pro vílu s vodními skauti splouvání Nisy. První zastávka byla v Lučanech, druhá ve Vratislavicích a poslední v pátek byla v Liberci. Zde je uvítala dudácká kapela a bylo přichystané pohoštění.

Sobotní plavba začala ve Stráži nad Nisou a krátce po jedenácté hodině jsme přivítali vílu s doprovodem u mostu v Andělské Hoře. Starosta našeho města Ing. Michael Canov uvázal stuhu a společně s místostarostkou Zitou Václavíkovou učinili zápis do pamětní knihy. K dobré pohodě hrála cimbálovka Miroslava Kotlára, bylo zajištěno občerstvení, počasí přálo, přihlížejících z mostu i u vody bylo pár desítek, takže víla odplouvala spokojená do Bílého Kostela nad Nisou a odtud pokračovala do Chotyně. Zde byla na sobotní večer připravena taneční zábava. Letos bylo v korytu řeky místy opravdu málo vody, ale s vykukujícími kameny si vodáci poradili. V neděli se konalo z Kristýny v Hrádku nad Nisou splutí starostů na Trojzemí, kde se konala zdravice a další plavba pokračovala až do Marienthalu v Německu.

Akce proběhla za finanční podpory měst Jablonec nad Nisou, Liberec, Vratislavice nad Nisou a Mikroregionu Hrádecko – Chrastavsko.

Jitka Marxová

předchozí ročníky:    2011 - video

                                  2010 - článek s dalšími odkazy