Prezident republiky 28. září 2012 slavnostně otevře secesní most

 

S radostí mohu oznámit všem občanům Chrastavy, že prezident České republiky Václav Klaus přijal mé osobní pozvání a dne 28. září 2012 – na den české státnosti – ve 14:30 hodin slavnostně otevře nově vybudovaný secesní most, když ten původní se stal symbolem povodní 2010.

Prezident republiky Václav Klaus byl v Chrastavě den po povodni dne 8. srpna 2010 osobně. Mnozí z Vás si jistě vzpomenou na dramatické chvíle, neboť pan prezident přijížděl právě v okamžiku, kdy se rychlostí překonávající rychlost světla rozšířila fáma, že se protrhla přehradní nádrž Mlýnice. Pan prezident však do Chrastavy přijel a jak dokládá záznam Českého rozhlasu přímo na místě zničeného secesního mostu jednal s dalšími představiteli. Tehdejší návštěva pana prezidenta nás tehdy velmi podpořila, získali jsme jistotu, že pan prezident je s námi i v našich nejtěžších chvílích.

Město Chrastava opravilo v době popovodňové již téměř nesčíslné množství způsobených škod. Považuji proto za více než symbolické, že to bude právě nově vybudovaný secesní most, který měl vždy pro Chrastavu a Chrastavany takový zásadní význam a stal se symbolem našeho města, bude otvírat hlava našeho státu (historie mostu zde).

Chrastava byla po staletí, ba celé tisíciletí od svého vzniku, mimo zájem nejvyšších představitelů Českého Království, Rakouska-Uherska, Československa i České republiky. To vše platilo až do roku 2005, kdy to byl právě prezident Václav Klaus, který jako první hlava státu Chrastavu 23. května navštívil při příležitosti otevření zrekonstruované radnice. Druhá návštěva se uskutečnila, jak výše uvedeno, během nejtragičtějších chvil v historii Chrastavy dne 8. 8. 2010. Třetí návštěva, kterou spojuje slavnostnost i vzpomínku na tragédii, se tedy uskuteční v pátek dne 28. září 2012.

Účast na slavnostním otevření přislíbil též náměstek ministra pro místní rozvoj a hejtman Libereckého kraje. Zváni jsou samozřejmě starostové postižených obcí a měst. A v neposlední řadě se slavnostního otevření zúčastní též delegace partnerského města Eichstätt v čele s panem primátorem. V tomto Bavorském městu byla v popovodňových dnech uspořádána sbírka na Chrastavu.

Vážení chrastavští spoluobčané, všichni jste samozřejmě na toto slavnostní otevření srdečně zváni. Již od 14:00 hodin začíná program (zřejmě bude hrát Cimbálová muzika Dušana Kotlára). Po slavnostním otevření jste všichni zváni na malé pohoštění.

V Chrastavě dne 21. srpna 2012 Ing. Michael Canov, starosta