Solidní výsledek jednání s hygienou ve věci koupaliště

 

Město Chrastava dosáhlo solidního výsledku při jednání s vedením Krajské hygienické stanice v Liberci v úterý dne 24. července 2012.

Bylo dosaženo dohody, dle které je chrastavské koupaliště hodnoceno dle nové vyhlášky 238/2011 Sb. i v roce 2012 tak, jak jsme požadovali, tzn. tak jako dříve, tj. jako přírodní koupaliště s povrchovou vodou (dle části druhé vyhlášky). O tom, jak bude koupaliště hodnoceno v letech následujících, se rozhodne po společném šetření po sezóně (viz Záznam z jednání).

O tom, jaká je voda, nerozhoduje jaká je, ale jaká byla

Nutno ovšem podotknout, že nová vyhláška Ministerstva zdravotnictví je i tak pěkně vypečená. O tom, jaká je u přírodních koupališť našeho typu (dle druhé části vyhlášky) voda, totiž vůbec, ale vůbec nerozhoduje jaká voda opravdu je, ale jaká byla v uplynulých čtyřech letech. Jinými slovy to, jestli k dnešnímu datu je v našem koupališti močůvka nebo pitná voda, je vzhledem k současné oficiální kvalifikaci vody úplně, ale úplně jedno, rozhoduje (pro celý letošní rok) jen a pouze, jaká byla voda v minulých čtyřech letech.

Toho, kdo nevěří a ťuká si na hlavu, prosím, aby si prostudoval §9 vyhlášky MZ 238/2011 Sb., kde je mj. uvedeno: „Posuzování a klasifikace mikrobiologických rozborů. (1) Po ukončení každé koupací sezóny se pro každé monitorovací místo sestaví soubor údajů, který zahrnuje výsledky stanovení ukazatelů podle § 5 za právě skončenou a 3 předchozí koupací sezóny.

Kvalita vody v chrastavském koupališti pro rok 2012

KHS na základě výsledků úterního jednání přepočítává právě naše výsledky. Finální výsledek, jaká je voda v našem koupališti dle části druhé vyhlášky, by měl být znám během příštího týdne. Vzhledem k tomu, že na stránkách KHS jsou oficiální výsledky z minulých let hodnoceny dobře, viz tabulka:

 

2011

po celou sezónu byla voda vhodná ke koupání

2010

Do konce července byla voda vhodná ke koupání, z důvodu stavu po povodni  předčasně provoz ukončen

2009

Kvalita vody během sezóny kolísá - snižuje se průhlednost, výskyt řas

2008

Po celou sezónu byla voda vhodná ke koupání, na konci zhoršená

by neměl být problém, ale háček spočívá v tom, jak nová vyhláška upravila výpočty (viz příloha Mikrobiologické ukazovatele). Vůbec totiž nerozhoduje průměr, ale výsledky se velmi významně kloní k výsledku nejhoršímu (u percentilu 95 ještě více než u percentilu 90). Milovníci matematiky si dle vzorců uvedených ve vyhlášce mohou opravdu vyhrát. Pro laiky, které vůbec nezajímá jaká voda byla, ale jaká je, uvádím v další příloze poslední známé výsledky z  9. 7. 2012, které uvádí oficiální protokol: enterokoky 50 KTJ/100 ml (limit pro výbornou jakost 200 KTJ/100 ml při percentilu 95) a Escherichia coli 40 KTJ/100 ml. (limit pro výbornou jakost 500 KTJ/100 ml při percentilu 95).

 

V Chrastavě dne 25. 7. 2012 

 Ing. Michael Canov - starosta města