Koncert pro violu a klavír

DSCF8877.jpg

TV Chrastava

fotogalerie

Ve čtvrtek 24. května 2012 proběhl v sále CVA dvouhodinový koncert vážné hudby pro violu a klavír, kde hlavními protagonisty byli Mari Omichi a David Šlechta.

Koncert byl rozdělen na dvě části. V části první jsme měli možnost slyšet sólo pro violu, a to ve skladbách od J. S. Bacha a sólo pro klavír ve skladbách od C. Debussyho, F. Liszta a R. Schumanna. Druhou část, po krátké přestávce, bylo možno slyšet souhru obou nástrojů v jedinečných skladbách od P. I. Čajkovského, B. Bartoka nebo T. Tanaky. Před jednotlivými sériemi skladeb byl každý kus v krátkosti představen panem Šlechtou.

Tímto bych chtěla poděkovat všem přítomným za vynikající atmosféru a účinkujícím za neskutečný hudební zážitek.

MgA. David Šlechta (narozen roku 1978 ve Frýdlantě v Čechách)

V roce 1998 absolvoval konzervatoř v Teplicích s houslovým koncertem D dur L. van Beethovena za doprovodu Severočeské filharmonie, kde též dva roky působil jako hráč skupiny prvních houslí. Následně byl přijat na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, kde studoval ve violové třídě doc. Ladislava Kyseláka (dlouholetý člen Janáčkova kvarteta). Během studií se též zúčastnil dvou tříměsíčních pobytů na univerzitě Toho Gakuen v japonské Toyamě, kde se věnoval komorní a orchestrální hře. V roce 2003 zakončil svá studia na JAMU červeným diplomem a provedením recitálu z děl R.Schumanna, B.Martinů a B.Bartóka.

V koncertní sezóně 2003-2004 působil v komorním orchestru ve švédském Karlstadu a po té do roku 2010 v symfonickém orchestru The Osaka Symphoniker (Japonsko). Nyní je členem Filharmonie Brno a Matysova kvarteta. Též se věnuje koncertní a pedagogické činnosti.

Mari Omichi (narozena roku 1976 v Kobe, Japonsko)

Vystudovala univerzitu Toho Gakuen v Tokiu, která patří mezi nejlepší v Japosku, v oboru hra na klavír. V postgraduálním studiu pokračovala na Toho Gakuen orchestra academy v Toyamě, kde se též specializovala na komorní hudbu. V roce 2001 absolvovala recitálem z děl F.Chopina, F.Lizsta a R.Schumanna. V letech 2001 až 2003 studovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně v klavírní třídě doc. J.Skovajsy, kde též provedla několik solo recitálů.

V roce 2002 obsadila 1. místo na mezinárodní soutěži v Osace v kategorii klavír solo. Mimo jiné se zúčastnila mistrovských kurzů ve francouzském Courchevelu a na Julliard School v New Yorku. Nyní se věnuje koncertní a pedagogické činnosti.

Kateřina Králová