Slavili jsme Halloween

video TV Chrastava  fotogalerie


Ve středu 31. října uspořádal Společenský klub první ročník Halloweenského vydlabávání dýní. Během dvouhodinového programu vzniklo 52 krásně vydlabaných dýní. Návštěvníci měli možnost také ochutnat dvě dýňové polévky, a vyrobit si například pavouka. Spokojenost návštěvníků dává impuls k tomu, uspořádat příští rok druhý ročník, který by mohl být i s večerním průvodem. 

Co je Halloween
„Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích...) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj.

Název vznikl zkrácením anglického „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Halloween vznikl z předkřesťanského keltského svátku Samhain – obdoby našeho Nového roku.

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Typickými barvami jsou černá a oranžová.

V České republice nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají jack-o'-lantern, ale ani tyto domácnosti nejsou připravené na trick-or-treating a do Halloweenu se tím pádem nezapojují.“ 

Zdroj:
Wikipedie: Halloween. Wikipedie [online]. [cit. 2012-11-02]. Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween 


Bc. Pavel Urban - vedoucí Společenského klubu