Dvě významné české herečky vyprodaly chrastavské kino

Dámy.jpg

Video - TV Chrastava

fotogalerie

 

V první polovině března letošního roku přijaly pozvání Společenského klubu Chrastava dvě populární a velmi oblíbené herečky Květa FIALOVÁ a Naďa KONVALINKOVÁ. Vystoupily před zcela zaplněným kinem se svým pořadem „Dámy, na kafíčko“. Přivezly si s sebou svého moderátora Vítka Chadima, který celý program uváděl. Obě dámy s humorem svým vlastním povídaly o sobě, vzpomínaly na svou hereckou kariéru, vyprávěly zážitky ze svých společných cest, filozofovaly o životě, někdy vesele a v některých okamžicích i vážně.

V září tomu bude 83 let, co se na Slovensku narodila Květa Fialová, ale byli donuceni se přestěhovat do Čech. Po studiích na brněnském JAMU působila od roku 1946 v několika oblastních divadlech. V roce 1958 přijala angažmá v Divadle ABC, které v té době řídil Jan Werich. Po sloučení s Městskými divadly pražskými zde hrála do roku 1991 a dále jako host. Proslavila se postavou barové zpěvačky Tornádo Lu v parodii „Limonádový Joe“. Nezapomenutelně zapůsobila v „Babičce“ jako kněžna Zaháňská a každý si určitě vzpomene i na její kouzelnou roli ve filmu „Účastníci zájezdu“. Naposledy jsme ji mohli spatřit v televizním seriálu “Život je ples“, kde ztvárnila Lízu.

Hrála téměř ve stovce filmech, seriálech, pohádkách, televizních inscenacích a na svém kontě má přes padesát divadelních rolí. V roce 2010 obdržela cenu Thálie za roli Maude ve hře „Harold a Maude“. Je jedna z patronek „Evropského roku aktivního stáří“, který probíhá právě letos. Své životní moudra, názory a myšlenky sepsala do několika knížek.

Naďa Konvalinková působila v několika divadlech, až nakonec zapustila herecké kořeny také v Městských divadlech pražských, kde došlo v roce 1976 k osudovému setkání s paní Květou, které přerostlo v dlouholeté a pevné

přátelství. Naďa Konvalinková začínala nejprve v pohádkách, ale známe ji ze seriálů, filmů, inscenací, divadelních představeních, dabingu a také z Českého rozhlasu, kde již osmým rokem spolumoderuje pořad „Pochoutky“. Namluvila i několik Večerníčků. Je patronkou nadačního fondu pro opuštěné děti „Rozum a cit“ a spolupracuje s pěstounskými rodinami. Sama byla po rozvodu rodičů téměř rok v dětském domově. Úspěšně hubne, dokonce se nebála vystupovat v pořadu „Jste to, co jíte“. Je plná optimizmu, vyzařuje z ní životní pohoda a je stále usměvavá.

Obě dámy mají mnoho společného: léta hrály ve stejném divadle, setkaly se ve filmu „Adéla ještě nevečeřela“, obě mají dceru, jsou vášnivé čtenářky, milují přírodu, předvádí spolu modely několika návrhářů, dokonce tráví společné dovolené, mají elánu na rozdávání. Jejich obrovské přátelství přerostlo v potřebu být v každodenním kontaktu, navzájem si pomáhat, myslet na sebe v dobrém i zlém. To vše se odráželo i při jejich vystoupení. Těmto úžasným dámám se podařilo pobavit, potěšit a rozesmát všechny diváky v kině. O přestávce byla možnost zakoupení některé z knih Květy Fialové. Jeden výtisk byl pořízen i do chrastavské knihovny. Po představení se obě herečky ochotně podepisovaly a fotily s návštěvnicemi jejich pořadu, který se velice líbil.

Jitka Marxová