Klub českých turistů

Na letošní rok připravil KČT Chrastava

pro své členy čtyři autobusové výlety, z nichž se první uskutečnil v sobotu 14. května 2011.

V půl sedmé ráno jsme odjížděli do Litoměřic, kde jsme se v devět hodin nalodili na výletní loď Porta Bohemica 1 a vypluli směrem Ústí nad Labem. Loď pro 300 pasažérů je dlouhá 47,5 m a široká 8,45 m a brázdí hladinu Labe Českým středohořím. Sluníčko začínalo prostupovat mezi mraky, nálada byla výborná a všichni jsme se těšili na tříhodinovou plavbu. Na lodi je k dispozici nekuřácká lodní restaurace „Létající ryba“, čehož většina z nás využila. Splouvali jsme nejkrásnější úseky labského kaňonu, pozorovali unikátní přírodní útvar Porta Bohemica – Brána Čech, kochali se pohledem na malebné vesničky na obou březích a stráněmi s vinicemi. V Lovosicích jsme propluli zdymadlem a pokračovali jsme k jezeru Píšťany, kde byla další zastávka.

Propluli jsme Žernoseky, Zálezly a přistáli jsem v Ústí nad Labem – Vaňov.

Odtud jsem pěšky pokračovali podél Labe ke zdymadlu. Autorem vodního díla byl známý architekt František Vahala. Realizace stavby probíhala v letech 1924 – 1936 a v březnu 1925 bylo slavnostně pojmenováno na Masarykovo zdymadlo Střekov. Vystoupali jsme k hradu Střekov, který je považován za nejlépe dochovanou hradní zříceninu v České republice. Majestátný hrad se vypíná na černé čedičové skále, čnící z hladiny Labe do výšky 100 metrů. První zmínky o hradu jsou z roku 1319, majitelé se střídali, hrad byl prostorný a obranyschopný. V roce 1953 jej převzal Československý stát. Krátkou dobu byl vlastnictvím Klubu českých turistů. V rámci restitučních zákonů byl hrad roku 1992 vrácen zpět rodu Lobkowiczů, takže je dnes soukromou , avšak veřejně přístupnou kulturní památkou. Po prohlídce a občerstvení v hradní restauraci jsme odjížděli směrem na Děčín. Čekala nás ještě jedna zastávka v Přední Lhotě. Odtud někteří z nás zdolali velmi strmý kopec na zříceninu hradu Vrabinec, který se nachází vysoko na čedičovém návrší a je k nepřehlédnutí již z velké dálky. Nepřístupná a dominantní poloha se stala na počátku 15. století důvodem k výstavbě hradu, který zde nechal vybudovat příslušník nižší šlechty Jan z Těchlovic. Odměnou za namáhavý výstup je nádherný pohled ze skalní vyhlídky do údolí Labe a Rychnovského potoka. Tento mohutný skalní útvar byl prohlášen přírodní rezervací a zároveň slouží jako horolezecký terén.

První jarní výlet se velmi zdařil. Druhý nás čeká 28. května, kdy jsme objednáni na exkurzi vodní elektrárny ve Spálově. Po prohlídce projdeme Riegrovou stezkou do Semil.

J. Marxová

Fotogalerie   video