Opravy vodních toků ve správě Povodí Labe na území našeho města

Loňskou ničivou povodní byly na území města, nepočítám-li majetek ve vlastnictví města Chrastavy, největší škody způsobeny na majetku podniku Povodí Labe. Silně poškozených nebo zcela zničených bylo několik stovek metrů nábřežních zdí a břehových opevnění. Velké části toků byly zaneseny naplaveninami.

Neprodleně po opadnutí povodňové vlny v loňském roce byla kritická místa toků opevňována těžkými záhozy a s částečným využitím těžených nánosů byly vyrovnávány nejrozsáhlejší břehové nátrže a erozní rýhy. Po provedené inventarizaci a nahlášení odhadů výše škod podnik povodí Labe zadal zpracování projektů na komplexní opravy koryt hlavních toků na území Chrastavy. Lužické Nisy, Jeřice a Vítkovského potoka.

Nejrychleji, tedy již v letošním roce započaly práce na opravách koryta Lužické Nisy. Opevňování břehů v místě velkých nátrží a čištění koryta je možné vidět v Andělské hoře. Plošně nejrozsáhlejší je opevnění nátrže kyklopským zdivem na protější straně toku u cesty do Kolonky. Dokončení oprav je naplánováno na listopad letošního roku, celkové náklady jsou cca 7 mil Kč.

Zpracování projektů na opravy toků Jeřice a Vítkovského potoka probíhalo v průběhu letošního roku a zástupci města se s nimi seznamovali v rámci výrobních výborů, které byly do Chrastavy objednatelem svolány. Při těchto jednáních byly posuzovány rozsah a způsoby oprav jednotlivých úseků toků a byla řešena návaznost zpracovávaných projektů na stavební akce města.

Projekt oprav Vítkovského potoka zpracovává firma Hydroprojekt Praha. Stavební práce podle tohoto projektu by měly být zahájeny v roce 2012.

Některé drobnější úpravy na Vítkovském potoce po povodňovém stavu z letošního roku bude podnik Povodí Labe realizovat ještě do konce listopadu 2011. Jde o pomístní čištění koryta Vítkovského potoka v úseku Chrastava-Dolní-Horní Vítkov nákladem cca 400.000,- Kč a oprava pravobřežní zdi na Vítkovském potoce v Chrastavě (mezi mosty nad soutokem s Jeřicí) nákladem cca 1.150.000,- Kč.

Projekt na opravu toku Jeřice v úseku od jejího soutoku s Lužickou Nisou až po konec Chrastavy zpracovává firma Valbek. Celkové náklady na opravy, které by měly být zahájeny v roce 2012 a z důvodu velkého rozsahu dokončeny v roce 2013, jsou předběžně vyčísleny na cca 320 mil. Kč.

Ing. Miroslav Chvála, tajemník MěÚ