Oprava morového sloupu na náměstí 1. máje

V návaznosti na již proběhlou opravu kašny a okolí na náměstí 1. máje v Chrastavě se městu podařilo získat další dotační prostředky, a to na opravu mariánského sousoší (morový sloup). Daří se tak v návazných etapách postupně obnovovat jednotlivé historické památky na náměstí včetně blízkého okolí.

Projekt je spolufinancován z ERDF (Evropského fondu pro regionální rozvoj Fond mikroprojektů Cíl 3 OPPS 2007 – 2013) prostřednictvím Euroregionu Nisa a město na něj získalo dotaci v rámci projektu „Obnova památek v pohraničí – Chrastava, morový sloup“.

V rámci opravy budou provedeny například tyto práce: ošetření biocidním nátěrem, odstranění mechů, lišejníku, omytí celé památky včetně schodů, revize kovových prvků, odrezení, případně výměna zkorodovaných kotvících prvků, provedení zlacení na atributech plastik světců.

Na závěr akce bude uspořádána výstava fotografií, která bude zachycovat opravu morového sloupu a  proměnu vzhledu celého náměstí v Chrastavě.

Realizace projektu je naplánována v termínu 08/2011 – 05/2012. Výše získané dotace činí 85 % uznatelných nákladů (max. 10.187,25  €) z ERDF.

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM

Ing. Lenka Míšková, referent dotací ORM