Nisa bude čistší, nepotečou do ní odpadní vody od 110 lidí z Chrastavy

 

Pod tímto názvem uveřejnil server Týden v Libereckém kraji zprávu o opravách kanalizace a vodovodu v Chrastavě. Opravy jsou výsledkem dlouhodobě velmi vstřícného postoje Severočeské vodárenské společnosti vůči našemu městu, za což SVS a.s. a jmenovitě panu generálnímu řediteli Ing. Miroslavu Harciníkovi děkujeme. Město Chrastava je ve společnosti menšinovým akcionářem.

Celý text článku převzatý ze serveru Týden v Libereckém kraji:

Do října letošního roku vybudují v části Chrastavy novou kanalizaci a vodovod. Práce si vyžádají přes 27 milionů korun.

„Realizovaná opatření převedou odpadní vody od cca 110 obyvatel do stávající splaškové kanalizace zakončené na místní čistírně odpadních vod, čímž omezíme znečišťování Lužické Nisy," uvedl Miroslav Harciník, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která práce platí.

V části Andělohorské ulice je kanalizace z roku 1910, která je zakončená vyústí do řeky. V Tovární ulici a části Andělohorské ulice je jen splašková kanalizace. Dělníci proto v Ještědské, Tovární a Andělohorské ulici vybudují gravitační kameninovou kanalizaci o průměru 300 milimetrů v souhrnné délce 969 metrů, pět nových kanalizačních šachet a 156 metrů kanalizačních přípojek.

Současně s kanalizací položí i nový vodovod. „Současný je převážně historický z litiny, dochází na něm opakovaně k poruchám," poznamenala mluvčí SVS Dagmar Haltmarová. V Ještědské ulici je z roku 1910, v Andělohorské ulici je z roku 1909 a v Tovární ulici je z roku 1909. V této ulici ho museli částečně obměnit v roce 1980.

Nový vodovod bude z odolného vysokohustotního polyetylénu o průměru 160 a 90 milimetrů v souhrnné délce 898 metrů. Navíc opraví 144 metrů veřejných částí vodovodních přípojek. Dojde i k přepojení tří navazujících vodovodních řadů, rekonstrukci armaturní šachty a výměně hydrantu.

 

V Chrastavě dne 6. 4. 2011 Ing. Michael Canov, starosta