Kostel sv. Vavřince dostal nové osvětlení

  

Možná jste zaznamenali, že osvětlení kostela sv. Vavřince doznalo změny, která nejenže lépe upoutá oči návštěvníka na tuto chrastavskou pamětihodnost, ale současně ušetří městskému rozpočtu nemalé prostředky.

Původní slavnostní osvětlení kostela vzniklo v roce 1997. Byla to tehdy pozoruhodná změna, i když za cenu velmi vysoké spotřeby a také vysokých nákladů na materiál při následných prováděných údržbách. Z těchto důvodu, když po cca 12 letech osvětlovací tělesa dožila, byla ve spolupráci se správcem veřejného osvětlení Ing. Lambertem Medřickým navržena úprava osvětlení, splňující současné standardy.

První část úpravy byla provedena již začátkem léta 2010, práce však byly přerušeny přednostními opravami zničeného zařízení po povodni v srpnu 2010. Čas k dokončení proto přišel až koncem letošního léta.

Rekonstrukcí bylo dosaženo více jak 50% úspory el. energie, další úsporu je možno opakovaně očekávat snížením nákladů na materiál (světelné zdroje) při následných opravách.

Ani zdemontovaná svítidla ovšem nezůstala bez užitku. Byly využity zbytky dochovaných světelných částí a po rekonstrukci svítí již rok na kostele v Andělské Hoře. I zde vznikla úspora na el. energii ve výši 50 %, navíc se mnohonásobně prodloužil interval údržby.

V současné době je osvětlení ve zkušebním provozu a v rámci toho bude ještě třeba upravit nastavení osvětlení střechy lodi kostela.

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM

Ing. Lambert Medřický, správce veřejného osvětlení